Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V obci Sirník vykonali špeciálnu zaťažkávaciu skúšku. Zrekonštruovaný most preverili naplnené nákladiaky
Zdielať na

V obci Sirník vykonali špeciálnu zaťažkávaciu skúšku. Zrekonštruovaný most preverili naplnené nákladiaky

SIRNÍK / Skončila sa najdrahšia a najnáročnejšia oprava mosta v histórii Košického samosprávneho kraja. Most ponad rieku Ondava pri obci Sirník musel pre zlý technický stav uzavrieť v marci minulého roku. Dnes (27. januára) sa po celej jeho dĺžke - 212 metrov, uskutočnili špeciálne záťažové testy pomocou plne naložených nákladných áut.

Skúška prebiehala v polhodinových intervaloch. Každé auto malo svoju presnú pozíciu. "30 ton jedno auto, takže krát 420 ton na jednom poli," povedal geodet Peter Pisca. Most bol ako jeden z prvých v bývalom Československu postavený novou technológiou. Tá zostala zachovaná aj po jeho oprave. "Zaujímavosť tohto mosta je, že akokeby sa skladal z dvoch mostov. Prvá časť je prefabrikovaná a druhá časť je komorová," vysvetlil Matej Pindroch, investično-technický riaditeľ správy ciest KSK. 

Meranie zaťažovacej skúšky prebiehalo s presnosťou na stotinu milimetra. Každý most pod váhou dopravy klesá, no je dôležité aby sa neprekročil stanovený limit. "Hneď, ako je to zaťažené, rovno spočítam, koľko to kleslo. Ak je to v poriadku, ide a na ďalší, alebo ak je problém, kričíme všetci z mosta," dodal Picsa. 

Nasledovať budú prepočty a schvaľovania. Ak sa neobjavia problémy most sa sprístupní verejnosti do dvoch týždňov. Ľudia sa tak konečne zbavia extrémnych obchádzok. "Most by mal vydržať 70 - 100 rokov, takže pevne veríme, že to tak bude," uzavrel Pindroch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy