Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europoslankyňa Miriam Lexmann: Viac ako polovicu Slovákov najviac trápi zdražovanie
Zdielať na

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Viac ako polovicu Slovákov najviac trápi zdražovanie

BRATISLAVA / Europoslankyňa Miriam Lexmann predstavila výsledky prieskumu, ktoré si nechala vypracovať pri príležitosti konferencie o budúcnosti Európy. Prieskum poukazuje na to, čo najviac trápi Slovákov.

Europoslankyňa Miriam Lexmann podporuje integráciu Ukrajiny do Európskej únie. "Pre Slovensko to znamená viac bezpečnosti. Znamená to väčšiu istotu v tom, že európsky projekt bude silný a bude pokračovať aj naďalej. Musíme si uvedomiť, že Ukrajina je naším susedom a je pre nás dôležité, aby šla smerom demokracie," informuje Miriam Lexmann. 

Nedemokratické režimy ako napríklad Čína, Rusko alebo Irán si rozšírili svoje geopolitické pôsobenie ku našim hraniciam a môže to byť hrozbou aj pre nás. "Rozhodnutie, ktoré sa dnes udialo, je kľúčové, lebo sme si sami uvedomili, že sme zlyhávali v integrácii a v tom, že sme boli ochotní prisľúbiť krajinám, že keď splnia všetky podmienky, môžu sa stať členmi Európskej únie," tvrdí europoslankyňa Lexmann. Tento proces však netrvá rok alebo dva, ale má dlhší priebeh. Je veľmi ťažké odhadnúť ako dlho môže celý proces trvať, hlavne kvôli vojne na Ukrajine. 

Nedávno sa skončila konferencia o budúcnosti Európy, do ktorej sa mohli zapojiť aj občania svojimi myšlienkami a podnetmi. V deň Európy boli všetky závery odprezentované. "Niektoré tie závery treba brať indikatívne, pretože nie všetci občania mali možnosť sa vyjadriť a nie všetky krajiny mali prístup do diskusií," vyjadrila sa europoslankyňa. 

Podľa prieskumu, ktorý si europoslankyňa vytvorila pri príležitosti spomínanej konferencie, viac ako polovicu Slovákov podľa všeobecných obáv najviac trápi zdražovanie. "Viac ako tretina obyvateľov sa bojí vojny a jej dopadov a ďalšia tretina sa bojí, že nebudú mať dostatok peňazí na pokrytie bežných výdavkov v domácnosti," dodáva Miriam Lexmann. Slováci očakávajú od Európskej únie riešenie rastúcich cien energií a pohonných látok, taktiež očakávajú podporu ekonomiky a zamestnanosti Európska únia môže konať aj pri obavách potravinovej bezpečnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy