Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chýba pracovná sila. Európska únia chystá nové riešenie
Zdielať na

Chýba pracovná sila. Európska únia chystá nové riešenie

ŠTRASBURG / Na Slovensku chýbajú IT-čkári, v Nemecku opatrovateľky, v Španielsku kuchári, v Škandinávii stavbári. V Európskej únii sa preto chystá nové, celoeurópske riešenie lákania chýbajúcej pracovnej sily. Členské krajiny budú do Bruselu hlásiť profesie, ktoré im najviac chýbajú a úspešným žiadateľom sa ponúkne krajina, kde by sa mohli uplatniť. Brusel už začína hľadať v severnej Afrike a postupne sa budú môcť zapojiť žiadatelia z celého sveta.

V Európskej únii stále chýba množstvo kvalifikovaných ľudí. Europoslanci chcú dať najnovšie príležitosť hlavne ľuďom zo severnej Afriky. "Európska únia potrebuje, aby do európskeho priestoru prichádzali talentovaní mladí ľudia, ktorí prídu a budú obohatením celej Európskej únie,“ vyjadril sa europoslanec Peter Pollák.

Europoslanci upozorňujú, že sa striktne bude rozlišovať, či ide o ekonomických migrantov. Aby sa nestávalo, že budú iba poberateľmi sociálnych dávok. "Podľa serióznych štúdií majú potom celoživotný negatívny dopad na verejné financie tej domácej krajiny, do ktorej prišli,“ uviedol europoslanec zo strany SaS Eugen Jurzyca.

Vzniknúť má bodový systém, na základe ktorého sa budú posudzovať sklony pracovať, schopnosti žiadateľa, jazykové vybavenie alebo aj to, či má bližšie k demokracii alebo autokratickým režimom. "Priťahovanie talentov je nesmierne dôležité pre každú krajinu, aj Slovensko. Žiaľ, my na Slovensku skôr trpíme odlyvom mozgov, a to pomerne veľkým,“ myslí si europoslanec Martin Hojsík.

"Len v oblasti informačných technológií nám chýba milión špecialistov, preto je dôležité aby sme využívali kvalifikovanú pracovnú silu,“ vyhlásil europoslanec Ivan Štefanec.

V každom členskom štáte je to iná, chýbajúca pracovná sila. Plánovaný celoeurópsky systém, do ktorého sa bude dať hlásiť, následne ponúkne žiadateľovi členskú krajinu, v ktorej by sa mohol uplatniť.

"V tom európskom pracovnom trhu nám naozaj sa vytvárajú vákua, ktoré nemáme kým naplniť v jednotlivých členských štátoch, proste nemáme tých ľudí, ktorých potrebujeme,“ dodala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy