Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nová legislatíva Európskeho parlamentu: Produkty detskej nútenej práce budú zakázané
Zdielať na

Nová legislatíva Európskeho parlamentu: Produkty detskej nútenej práce budú zakázané

ŠTRASBURG / Obeťami nútenej práce je v súčasnosti najmenej 220 miliónov detí vo veku od 5 do 17 rokov. Namiesto toho, aby chodili do školy, pracujú v továrňach alebo na plantážach. Ich výrobky následne putujú aj na európsky trh. Európsky parlament preto pripravuje novú legislatívu a čierny zoznam spoločností, ktoré už nebudú môcť dodávať výrobky do Únie.

Princíp novej legislatívy je v tom, aby sa do Európskej únie už nedostali výrobky, ktoré sú výsledkom nútenej práce. "Musíme penalizovať akékoľvek či už európske, alebo cudzie, tretie spoločnosti," informuje europoslanec Robert Hajšel. 

Za nežiaducu detskú prácu sa považuje každá práca, ktorú vykonáva dieťa mladšie ako 18 rokov, je škodlivá pre jeho fyzické alebo psychické zdravie a dieťaťu bráni v školskej dochádzke. Najčastejšie pochádza z chudobných regiónov, ale výnimkou nie je ani nútenie do práce dospelých ľudí. „Napríklad už dnes vieme, že jeden z takýchto produktov je bavlna, ktorú vyrábajú Ujgury v provincii Xinjiang v Číne ako nútenú prácu," tvrdí europoslankyňa Miriam Lexmann. 

Aj šéfka Európskej komisie vyhlásila, že sú držaní v táboroch, prevážaní naprieč Čínou podľa toho, kde musia bavlnu zbierať. Vzniknúť má preto celosvetový blacklist spoločností, v ktorých sa tieto praktiky používajú. Následne bude dovoz ich produktov zakázaný. "Európska únia je globálnou veľmocou, čo sa týka trhu. Pretože je najväčší trh, všetci chcú exportovať do Európskej únie," dodáva europoslanec Michal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy