Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Linky pomoci zaznamenali zvýšený počet volaní. Školáci majú strach pre známky na vysvedčení
Zdielať na

Linky pomoci zaznamenali zvýšený počet volaní. Školáci majú strach pre známky na vysvedčení

BRATISLAVA / Psychológovia na linkách poskytujúcich pomoc deťom a mladým ľuďom zaznamenávajú v týchto dňoch zvýšený počet volaní, ktoré sa týkajú vysvedčenia. Známky sa uzatvárajú práve v najbližších dňoch. Psychológovia upozorňujú, že pre niektorých žiakov to môže byť ťažko prekonateľný pocit zlyhania.

"Rodičia by nemali byť prekvapení, aké príde vysvedčenie, pretože chodia na rodičovské združenia," informuje Táňa Ivanič, programová riaditeľka Linky detskej istoty. Mnohé deti po celom Slovensku sa už ale teraz obávajú, ako zvládnu deň kedy domov prinesú vysvedčenia. Linky na pomoc deťom a mladých už zaznamenávajú zvýšený počet volaní. 

"Najmä mnoho detí z druhého stupňa základnej školy a stredoškolákov, sa boja zlyhania a boja sa toho, že sklamú rodičov," tvrdí psychológ Marek Madro. Ďalej dodáva, že majú situácie, kedy mladí ľudia uvažujú práve o hraničných možnostiach riešenia len kvôli tomu, že majú pocit, že nespĺňajú predstavy ich rodičov.

Rodičom psychológovia radia, aby dali dieťaťu pocit bezpečia a namiesto vyhrážok sa ho radšej spýtali, ako mu pomôcť, aby písomku napísalo lepšie. "Vyjadrovať podporu už aj procese, že sme tu pre neho, nech sa udeje čokoľvek. Nech tá písomka alebo známka dopadne akokoľvek," dodáva Marek Madro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy