Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Búrky zrejme priniesli tornádo nad slovensko-české pohraničie
Zdielať na

VIDEO: Búrky zrejme priniesli tornádo nad slovensko-české pohraničie

Archívna reportáž

LANŽHOT / Cez Slovensko sa v pondelok, 13. júna, presúval studený front, na ktorom sa vytvorila línia búrok. Za studeným frontom vznikali aj supercelárne búrky. Hasiči odstraňovali množstvo škôd, ktoré hovorili o tom, že zrejme išlo o tornádo.

Ako uvádza portál iMeteo, na studenom fronte sa v pondelok vytvárali prehánky a intenzívne búrky. Nad Moravou sa sformovali do búrkovej línie, ktorá postupovala cez naše územie. 

V súvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočine od pondelkového popoludnia do neskorého večera pri 90-tich udalostiach, hlavne kvôli odstraňovaniu vetiev a stromov z ciest. Okrem upratovania stromov pomáhali hasiči aj s čerpaním vody z pivníc. Poruchy kvôli búrkam niekde prerušili dodávku elektriny, ktorou sa podarilo do rána takmer všade obnoviť.

Výstraha meteorológov pred silnými búrkami a vetrom platila na časti Vysočiny a aj inde v Česku do pondelňajšieho večera. Podľa hovorkyne hasičov Petry Musilovej bola situácia najhoršia medzi 16:00 a 19:00, kedy museli hasiči zasahovať na takmer 70-tich miestach. "Podvečerné a večerné hodiny boli potom už pokojnejšie," uviedla Musilová.

Na Slovensku sa najintenzívnejšie búrky vyskytovali na severozápade, no búrková línia začala na našom území pomerne rýchlo slabnúť. 

Tornádo na slovensko-českom pohraničí 

Ako ďalej uvádza iMeteo, supercelárna búrka sa sformovala v oblasti Břeclavska na juhu Moravy. Táto oblasť je neslávne známa od minulého roka, kedy sa tu prehnalo rozsiahle tornádo, ktoré napáchalo na Morave extrémne škody. Kúsok od miest, kde pred rokom vystrájalo tornádo sa v pondelok vyskytla ďalšia supercelárna búrka, ktorá vyprodukovala pravdepodobne ďalšie tornádo. Celkom určite je potvrdená tromba, ktorú takto pozorovali aj zo Slovenska z mesta Kúty.

Škody však naznačujú, že mohlo ísť aj o tornádo najslabšieho stupňa F0. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy