Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Európskom parlamente sa o sankciách a obrannej politike nebude rozhodovať jednohlasne
Zdielať na

V Európskom parlamente sa o sankciách a obrannej politike nebude rozhodovať jednohlasne

ŠTRASBURG / Zostane jednému premiérovi členského štátu Európskej únie možnosť blokovať sankcie voči Rusku, ako to bolo v prípade Viktora Orbána? Pri súčasnom nastavení zakladajúcich zmlúv o Európskej únii áno. Európsky parlament chce preto mimoriadne otvoriť zakladajúce zmluvy o EÚ a zrušiť iba výlučné, jednohlasné rozhodovanie.

Vplyv to bude mať nielen na sankcie, ale aj o obrannej politike sa už nebude rozhodovať jednohlasne. Množstvo europoslancov požaduje otvorenie zakladajúcich zmlúv o Európskej únii. Musia to však schváliť všetky členské krajiny.

"Je dôležité, aby sme zrýchlili rozhodovanie najmä v obrannej a zahraničnej politike," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec. Napríklad pri sankciách voči Rusku sa musel hľadať kompromis, s ktorým by súhlasili všetci. Jediný, maďarský premiér dokázal návrh blokovať napriek súhlasu všetkých zvyšných 26 premiérov.

Na summite premiéri hlasovali o tom, či niektorá členská krajina porušuje zásady právneho štátu. Aj to bola patová situácia. "Je potrebné nájsť formu hlasovania, napríklad ako je to v národných parlamentoch, aby Európa bola pružnejšia, flexibilnejšie, hlavne silnejšia," informuje europoslanec Peter Pollák.

Európska rada tak dostala mandát, aby sa proces zmeny zmlúv začal. Cieľom je, aby sa hlasovalo kvalifikovanou väčšinou a pôjde o tvrdé vyjednávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy