Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kusy jadrovej elektrárne pôjdu do šrotu. Likvidácia bude stáť viac ako miliardu eur
Zdielať na

Kusy jadrovej elektrárne pôjdu do šrotu. Likvidácia bude stáť viac ako miliardu eur

JASLOVSKÉ BOHUNICE / Pred pätnástimi rokmi slovenská vláda rozhodla o odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Odvtedy prebieha ich likvidácia, ktorá nás bude stáť viac ako jednu miliardu eur. Celkovo má trvať 20 rokov a v týchto dňoch prechádza do poslednej štvrtiny.

Pri likvidácii rozrezali posledný z viac ako desiatky parogenerátorov, ktoré tvarom pripomínajú obrovské cisterny. Materiál je už použiteľný na recykláciu, nie je nebezpečný. Prvý blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach do siete nedodáva elektrinu už pätnásť rokov, ale jeho likvidácia nie je dokončená ani dnes. Dokončená je však jedna z etáp, ktorou je rezanie posledného z parogenerátorov. 

"Parogenerátorov je celkovo dvanásť a každý váži 150 ton. Viac ako dve tretiny parogenerátora vieme uvoľniť do životného prostredia na druhotné spracovanie, je to z rádiologického hľadiska úplne čisté," informuje Matej Korec, generálny riaditeľ VUJE, a.s. Dĺžka jedného parogenerátora je takmer 12 metrov a vnútorný priemer viac ako 3 metre. Prvý z nich začali rezať pred tromi rokmi. 

Posledný parogenerátor sa podarilo rozrezať o dva mesiace skôr, ako bolo plánované. Obidva bloky jadrovej elektrárne majú byť úplne zlikvidované v roku 2027. Aj bez oboch odstavených blokov je Slovensko schopné dodávať do siete elektrinu vyrobenú u nás doma. Dodáva ju v objeme, ktorý pokryje našu spotrebu. Našu sebestačnosť zaručuje tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach. Keď bude dokončený štvrtý blok, budeme našu energiu môcť aj vyvážať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy