Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európska únia sa usiluje o nezávislosť od ruského plynu. Možnosťou je čerpať plyn zo západu
Zdielať na

Európska únia sa usiluje o nezávislosť od ruského plynu. Možnosťou je čerpať plyn zo západu

BRUSEL / Do konca roka sa zníži dopyt Európskej únie po ruskom plyne o dve tretiny a urýchli sa naše odpojenie od ruskej ropy a uhlia. Európsky parlament mimoriadne prišiel s novým balíkom opatrení, ktoré nás majú čo najskôr odbremeniť od závislosti od Ruska. Jednou z najviac závislých krajín je práve Slovensko a preto sa rieši, ako k nám ten plyn dostať z opačnej strany, teda od západu.

Pred budúcou zimou je potrebné zaistiť naplnenie podzemných zásobníkov plynu aspoň na 80% ich kapacity. Podľa Európskeho parlamentu sa o to musíme postarať teraz, aby nebolo neskoro. "To množstvo peňazí, ktoré posielame za ten plyn Kremľu dnes stačí dlhodobo financovať túto agresiu,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík. 

"Dnes trpíme len vďaka tomu, že sme neurobili naozaj opatrenia, ktoré by nás odstrihli od Ruska,“ uviedol europoslanec Peter Pollák. Vzniknúť by mala spoločná plynová únia a dobudovať sa majú niektoré kľúčové prepojenia. Medzi Španielskom a Francúzskom, Nemeckom a Českom tak, aby plyn na Slovensko mohol prúdiť zo západu. 

"Tak ako sme spoločne nakupovali vakcíny v pandémii, tak budeme spoločne nakupovať aj plyn,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec. Brusel ale stále rieši odkiaľ nahrádzať ruský plyn. Najviac ale tlačí na to, aby sme ropu a plyn utlmili čo najviac. "Nahrádzať fosílny zemný plyn z Ruska fosílnym zemným plynom zo Saudskej Arábie alebo aj z Nórska nie je trvalým riešením. Môže to byť naozaj veľmi krátkodobé alebo dočasné riešenie,“ povedal europoslanec Robert Hajšel. 

"Sústreďme sa na zdroje energie, ktoré máme doma a to je slnko, teplá voda v podzemí, vietor, obnoviteľné zdroje energie,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik. Stratégia od anexie Krymu v roku 2014, keď sa dohodlo na postupnom znižovaní závislosti od Ruska, podľa mnohých europoslancov zlyhala. Pred ôsmimi rokmi sa do Únie z Ruska dovážalo približne 30% plynu. "Na konci roku 2020 už bola 35% závislosť EÚ na importe plynu z Ruska. Čiže ona ešte narástla počas uplatňovania tej starej stratégie," povedal Jurzyca. "V tomto si povedzme na rovinu, že Európa spala od roku 2014, keď Putin dal jasne najavo aké sú jeho zámery tým, keď anektoval Krym," dodala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy