Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Roaming má byť rovnaký pre každého. Po prečerpaní dát nepríde k ich spomaleniu
Zdielať na

Roaming má byť rovnaký pre každého. Po prečerpaní dát nepríde k ich spomaleniu

SLOVENSKO/EÚ / Napriek voľnému roamingu v Európskej únii zažívajú obyvatelia najmä z východu, ako napríklad aj my Slováci, rozdielny prístup k roamingovým službám. Kým po prečerpaní dát si Francúz alebo Belgičan prakticky nič nevšimne, Slovákovi sa v zahraničí mobilné dáta rapídne spomalia. Európsky parlament najnovšie týmto praktikám dáva stopku. A v novej roamingovej dohode sa majú riešiť už aj pendleri, ktorí často doplácajú vysokými účtami za to, že žijú v jednej krajine, ale pracujú v susednej.

Súčasná dohoda o voľnom roamingu sa končí na budúci rok v júni. Do tej novej chcú europoslanci pretlačiť aj voľné roamingové dáta. “Aby sa naozaj nestalo to, že ľudia dostanú vysoký účet za dáta pričom hovory majú bezplatné,” povedal europoslanec Peter Pollák.

Skoncovať sa má s obmedzením rýchlosti dát v zahraničí po ich prečerpaní. Kým obyvatelia západnej Európy to už prakticky nezažívali, ľuďom z nášho regiónu sa to stáva bežne. “Slovák, ktorý bol v Chorvátsku na dovolenke alebo služobne v Nemecku, mu bola umelo znížená rýchlosť prenosu dát, zatiaľ čo napríklad Francúzovi alebo Fínovi sa to nestalo,” uviedol europoslanec Róbert Hajšel.

“Tak ako telefonujeme bez obmedzení, tak by sme mali by bez obmedzení byť schopní využívať aj dáta, ktoré si predplatíme na Slovensku,” povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Europarlament chce, aby všetci operátori v rámci celého vnútorného trhu Únie mali v tomto rovnaké podmienky. Voľný roaming by sa mal navyše rozšíriť aj na susedné krajiny ako Ukrajina alebo Srbsko. A nová roamingová dohoda bude napríklad riešiť už aj pendlerov, na ktorých sa doteraz nemyslelo.

“Ľudia, ktorí žijú v jednej krajine ale pracujú v inej krajine, ktorý tiež nabieha ten čas v zahraničí tak, že v podstate po nejakom čase im tie roamingové poplatky tie spoločnosti účtujú,” uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.  Konečnú dohodu ešte musí potvrdiť Rada. Pokiaľ ju odobrí, tieto podmienky budú platiť ďalších desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy