Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúska prokuratúra zastavila stíhanie Mišenku: Jeho dcéra tvrdí, že do väzenia nepatrí
Zdielať na

Rakúska prokuratúra zastavila stíhanie Mišenku: Jeho dcéra tvrdí, že do väzenia nepatrí

SLOVENSKO/RAKÚSKO / Viliam Mišenka, ktorého slovenské vyšetrovacie orgány v minulosti obvinili z najťažších mafiánskych zločinov, má v rukách ďalšie zastavenie trestného stíhania. Tentokrát zo strany rakúskej prokuratúry, ktorá zastavila trestné stíhanie Mišenku pre úkladnú vraždu podnikateľa spred 25-tich rokov. Topoľčiansky podnikateľ patril medzi najhľadanejších Slovákov. Obvinenia mu však prokuratúra postupne zastavuje. Jeho dcéra sa snaží dokázať, že Mišenku polícia stíha len na základe vymyslených dôkazov.

Mišenka bol obvinený v prípade vraždy bossa Petra Čongŕadyho

"Z pasu môjho klienta, aj z jeho vyjadrenia vyplýva, že v deň skutku, ale aj pred skutkom, aj po skutku, nebol na Slovensku, ale bol v Číne," vyjadril sa obhájca Mišenku Igor Cibula v reportáži z roku 2013. Nepreukázali mu účasť na veľkej bankovej lúpeži z 90. rokoch, taktiež na ďalších dvoch mafiánskych popravách. Teraz padol aj prípad úkladnej vraždy, ktorý prešetrila po prevzatí od slovákov viedenská prokurátúra. Vražda podnikateľa Marka spred štvrťstoročia bola postavená na jedinom svedkovi, klamárovi a nakoniec aj pre políciu nedôveryhodnom zločincovi Jánovi Krajčíkovi. Falošný "kajúcnik", ktorý si dnes odpykáva doživotie. "Stručne povedané, prípad Františka Marka bol založený na nedôveryhodnom svedectve Jána Krajčíka, ktorý už v minulosti podal falošné svedectvá," vysvetlil prokurátor Wiener Neustadt Christian Niegl.

Rakúšania nám Mišenku nevydajú

Pani Monika je rakúska občianka, tak ako jej trestne stíhaný otec Viliam Mišenka. Práve ona je presvedčená o tom, že jej otca stíhali naše vyšetrovacie orgány bez zásadných dôkazov a preto sa snaží dokážať, že do väzenia nepatrí. Mišenka bol zadržaný v Rakúsku a naši susedia nám ho na trestné stíhanie už nevydali. "Rakúska justícia sa mi zdá spravodlivejšia, lebo aj oni vidia, aké svinstvá sa tu robili na základe výpovedi jediného svedka, čo je tzv. "kajúcnik" by som povedala. A potreboval na to štyri mesiace," vyjadrila sa dcéra Mišenku Monika Pribyl. Faktom je, že Viliam Mišenka je aktuálne vo výkone 20-ročného trestu, v rakúskej väznici. 

Verejnosť si spomína na výbuch v topoľčianskej firme na okná. Zranená majiteľka prežila a polícia neskôr Mišenku obvinila aj s dvomi komplicmi. Motívom boli nezhody v podnikaní. "Dokedy budem žiť, som presvedčená o tom, že je za tým on, a že má v tom na 100% prsty," reagovala poškodená podnikateľka Zuzana Mišenková. 

​No a práve tu je zaujímavý ďalší svedok polície, Milan Pavlovič. Muž, ktorý stál za vraždou Mišenkovho synovca, syna podnikateľky. Pavloviča mali pred rokmi dorezať nožmi dvaja muži. On to pripisoval mladému Mišenkovi a pomstil sa. Polícia z vraždy Mišenku obvinila Pavloviča, a keď ten dostal 25 rokov, náhle začal spolupracovať. Útok bombou hodil na Viliama Mišenku. Jeho dcéra tvrdí, že aj Pavlovič bol zištný svedok polície a snaží sa s otcom o obnovu prípadu : "Pavlovič sedí takisto v base, podal obnovu konania to viem, no nebolo mu to umožnené a ide to na najvyšší súd, čo som sa dozvedela z médií. Čaká sa, čo sa stane, možno mu to zamietnu a možno si aj on premyslí situáciu a povie konečne pravdu, že mu bol sľúbený nejaký benefit."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy