Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska komisia zmrazila Maďarsku eurofondy vo výške 7,5 miliardy eur
Zdielať na

Európska komisia zmrazila Maďarsku eurofondy vo výške 7,5 miliardy eur

BRUSEL / Brusel v stredu, 30. novembra, zmrazil Maďarsku eurofondy vo výške 7,5 miliardy eur. Ide o následok nedodržiavania zásad právneho štátu, na ktoré ho Európska komisia niekoľkokrát upozorňovala. Ak by sme podľa europoslancov teraz ustúpili, v budúcnosti by si aj iné členské krajiny dovolili zavádzať legislatívu, ktorá je v rozpore s demokraciou.

Europarlament chce čoraz tvrdšie postupovať voči krajinám, ktoré nedodržiavajú princípy právneho štátu. Nemá ísť iba o zastavenie čerpania eurofondov, ale aj o neposkytnutie veľkých grantov. "Nepristúpime k riešeniu maďarského problému dnes zodpovedne, tak sa stane skutočnosťou to, že dáme presný návod ostatným krajinám ako nedodrižiavať zásady právneho štátu,“ povedal europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP).

Bezprecedentné zmrazenie eurofondov, aké sme tu ešte nemali budú potvrdzovať premiéri členských krajín kvalifikovanou väčšinou. Viktor Orbán sa ešte pred nedávnom nechal počuť, že ak Maďarsku zmrazia fondy, neodobrí pôžičku pre Ukrajinu. Ale ani to mu nepomohlo. "Ako vieme, až 18 miliárd eur by mala dostať Ukrajina, samozrejme najmä vo forme garantovaných pôžičiek," uviedol ďalší europoslanec Robert Hajšel (SD).

Podľa podpredsedu európskeho parlamentu Michala Šimečku (PS, RE) blokuje Maďarsko pomoc Ukrajine aj iné zahranično-politické spoločné rozhodnutia Európskej únie. Európska komisia pritom pôvodne nebola taká ostrá. Viacerí eurokomisári jej chceli vysloviť nedôveru, ak by peniaze z plánu obnovy pre Maďarsko uvoľnila.

Nepomohla ani žaloba Maďarska na súdnom dvore proti mechanizmu podmienenosti čerpania eurofondov. "Považujem za absolútne kľúčové, aby Európska únia chránila svoje verejné prostriedky a zabránila akejkoľvek korupcii," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). Ako povedal Ivan Štefanec, pod drobnohľadom sú aj ďalšie krajiny vrátane Slovenska. "Žiadna krajina nie je na tom tak zle ako Maďarsko,“ dodal Štefanec (KDH, EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy