Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pred europarlamentom viali slovenské vlajky. Naši farmári protestovali
Zdielať na

Pred europarlamentom viali slovenské vlajky. Naši farmári protestovali

ŠTRASBURG / Slovenské vlajky viali pred europarlamentom. Na protest proti dvom smerniciam prišli do Štrasburgu protestovať spolu s európskymi kolegami aj naši farmári. Európski poslanci budú totiž v stredu, 12. júla, schvaľovať dva kľúčové materiály, ktorých prijatie by podľa protestujúcich obmedzilo produkciu európskych potravín. Brusel chce pritom na tieto ciele a podporu pri transformácii vyčleniť v najbližších rokoch až 100 miliárd eur.

​Poľnohospodári pomyselne vracajú komisii a parlamentu dva kľúčové materiály

Prvý je zákon o obnove prírody, kde im okrem iného prekáža zníženie používania pesticídov o 50 percent do roku 2030. "Poďme skúsiť znížiť o 10 percent, čo to urobí s ekonomikou podnikov a či sa to vôbec odrazí v tej prírode," uviedol Andrej Gajdoš, podpredseda SPPK.

V smernici o priemyselných emisiách nesúhlasia farmári zase s tým, aby sa každý poľnohospodársky podnik s viac ako 150 kusmi hovädzieho dobytka považoval za priemyselný podnik, na ktorý sa budú vzťahovať rôzne obmedzenia a poplatky pre ohrozovanie životného prostredia. "Tým, že budeme obmedzovaní, budem musieť dokonca aj znížiť stavy, ktoré už máme," priblížil Tomáš Volkai, farmár z Trebišova.

Odkaz pre protestujúcich

Zástupcovia smerníc v europarlamente majú pre protestujúcich odkaz. "Bez obnovy ekosystémov, biodiverzity a ekosystémových služieb farmárstvo, lesníctvo a rybárstvo klimatickú krízu neprežijú," uviedol europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). "Podporuje slovenské ministerstvo pôdohospodárstva, slovenské ministerstvo životného prostredia, slovenské ministerstvo hospodárstva," doplnil europoslanec Martin Hojsík (PS, RE).

Na strane protestujúcich je ale aj veľké množstvo europoslancov

S čím napríklad nesúhlasia je znižovanie objemu poľnohospodárskej pôdy. "Ktoré by malo neblahé následky nielen na ich hospodárenie, ale predovšetkým na ceny potravín," vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Tie časti, ktoré sa týkajú špecificky pôdohospodárstva, budeme určite pri hlasovaní odmietať," doplnila europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD, SD).

Keď zákon prejde bez zmeny, farmári sa chystajú protestovať opäť, a to už v septembri. Na proteste nechýbali ani slovenské vlajky. Podľa Andreja Gajdoša by bolo protestujúcich rozhodne viac, ale máme júl. "Všetci poľnohospodári si plnia svoju povinnosť, aby naplnili sýpky a vykonávajú zber úrody," uzavrel Gajdoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy