Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európsky parlament plánuje jadrovú energiu zaradiť medzi obnoviteľné energie. Znamenalo by to zastavenie cien elektriny
Zdielať na

Európsky parlament plánuje jadrovú energiu zaradiť medzi obnoviteľné energie. Znamenalo by to zastavenie cien elektriny

ŠTRASBURG / Nastupujúce francúzske predsedníctvo v Únii môže významne podporiť Slovensko. Dôvodom je postoj Francúzska voči jadrovej energii, ktorú chce zaradiť do zelenej, obnoviteľnej energie. Slovensko vyrába približne 55% elektriny práve z jadra, čo znamená, že by sa u nás mohol zastaviť aj rast cien elektriny v budúcnosti.

Do Európskeho parlamentu prišiel osobne predstaviť priority francúzsky prezident Emanuel Macron. Pre Slovensko je to dobrá správa. “Francúzsko dnes presadzuje podobné témy, ktoré sú prioritné aj pre Slovenskú republiku,” povedal europoslanec Peter Pollák. 

Zaradenie jadra medzi zelené energie zaznamenáva odpor najmä u ekológov, lenže tých nie je väčšina. A tak sa dohaduje, že by to nemuselo byť trvalé.

“Na istý, obmedzený čas nám s týmto môžu pomôcť aj technológie, ktoré súvisia s jadrom a so zemným plynom,” uviedol europoslanec Vladimír Bilčik. 

“Na rozdiel od klasických, naozaj zelených technológií, jadro má problém s rádioaktívnym odpadom. Ten je neudržateľný a z tohto hľadiska tá technológia nemôže byť vnímaná ako zelená,” povedal europoslanec Michal Wiezik.

Rozhodnutie francúzskeho predsedníctva ale na druhej strane dokáže zastabilizovať rapídny nárast cien elektriny. “Ak by Európska komisia označila napríklad jadrovú energiu alebo plyn za neudržateľné zdroje energie, tým by sa záujem veľkých investorov o tieto zdroje končil,” povedal europoslanec Robert Hajšel.

“To je veľmi dôležité, aby sme pri tejto zelenej transformácii zachovali pracovné miesta v celej EÚ,” uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

V europarlamente sa tak snažia dohodnúť, aby sa existujúce jadrové elektrárne nevypínali, ale zase nové sa už ani nestavali. “Nikto nepresadzuje, aby sa takpovediac naše jadrové elektrárne odstavili zajtra. Bezpečnosť musí byť na úplne prvom mieste,” uviedol Hojsík. 

“Aj na Slovensku sa vyvíjajú technológie, ktoré k tejto bezpečnosti hlavne čo sa týka uskladnenia odpadu, prispieva,” povedala europoslankyňa Miriam Lexmann.  

Aj v prípade investícií nás ale začína dobiehať balvan, ktorý pred sebou tlačíme od začiatku pandémie. Dlh totiž raketovo poskočil.  “Musíme sa zamyslieť nad tým, aké kroky urobiť aby sa verejné financie stali udržateľnými. Teraz tá koronakríza nás dostala až na 120%,” dodal europoslanec Eugen Jurzyca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy