Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na farme našli utýraného daniela škvrnitého. Okolnosti a zranenia zvieraťa sú zvláštne
Zdielať na

Na farme našli utýraného daniela škvrnitého. Okolnosti a zranenia zvieraťa sú zvláštne

HORNÝ ZEMPLÍN / Utýraného daniela škvrnitého našli na farme na východe Slovenska. Okolnosti aj zranenia, ktoré malo zviera na tele, sú veľmi zvláštne. Polícia vedie trestné stíhanie pre týranie zvierat.

Majiteľ chová danielov škvrnitých už 7 rokov. Aktuálne je v obore 10 kusov. Jedno zviera uhynulo za zvláštnych okolností a prípad začala vyšetrovať polícia.

"V katastrálnom území obce Jalová, v objekte farmy, páchateľ spôsobil zranenia, a to konkrétne Danielovi škvrnitému, v dôsledku ktorých zviera neskôr uhynulo," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, Jana Ligdyová.

S majiteľom sme sa rozprávali po telefóne. Povedal nám, že s podobným úhynom sa zatiaľ vo svojej praxi nestretol a taktiež ho zarazili zranenia, ktoré zviera na tele malo. Konkrétnejšie zatiaľ o tom hovoriť nechcel.

"Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu týranie zvierat," povedala Ligdayová.

Oslovili sme preto poľovníka s dlho ročnou praxou, ktorý sa na zverofarme v obci Habura stará okrem iných zvierat aj o danielov. Ide o veľmi plachú zver, dostať sa do tesnej blízkosti stáda je takmer nemožné.

"Vidíte sami, že prídeme maximálne na 60 metrov, nemajú možnosť úniku a nevieme sa k nim dostať, to je jednoducho nereálne, aby sa obyčajný človek k nim dostal," povedal poľovník Miroslav Turok.

Daniel škvrnitý nie je pôvodný druh zveri v našich podmienkach, jeho pôvod je v teplejších stredomorských krajinách. Cena danielov sa podľa poľovníkov pohybuje od stoviek eur nahor.

"Pokiaľ je to už trofejový daniel, že je 4-ročný a viac, tak tam je hodnota okolo 2000 eur aj viac," povedal poľovník. Podľa poľovníka mohol zranenia zvieraťu spôsobiť aj predátor.

"Druhá možnosť môže byť, že niekto konkrétnemu človeku závidel, že má dobrého daniela, dobré potomstvo," doplnil poľovník. 

To, či skutočne išlo o týranie, alebo daniel uhynul po útoku iného zvieraťa, bude známe až po ukončení vyšetrovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy