Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci riešia cenu hovädzieho mäsa. Paradoxne preto, že je ho veľa a kravy produkujú plyny
Zdielať na

Europoslanci riešia cenu hovädzieho mäsa. Paradoxne preto, že je ho veľa a kravy produkujú plyny

EURÓPSKA ÚNIA / Konzumujeme príliš veľa mäsa, tým pádom máme veľa hovädzieho dobytka, tým pádom kravy produkujú príliš veľa plynov a tak si významne zhoršujeme životné prostredie. Tento kolobeh prispievajúci ku globálnemu otepľovaniu chce Európsky parlament zredukovať aj vyššími sadzbami na mäsové výrobky. Tie by nás mali v obchode nad cenovkami prinútiť viac premýšľať o tom, ktoré si vyberieme. Za zdravšie mäso by sme zas platili menej.

Správa Európskeho parlamentu hovorí o tom, že konzumujeme príliš veľa mäsa. No a s tým súvisí aj množstvo metánu, ktorý produkujú zvieratá. “Môže to vyzerať, že Európska únia rieši kravské prdy, ale nie je to tak. Metán je klimatický plyn podobne ako co2 až na to, že je omnoho horší,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). 

Metán patrí medzi najnebezpečnejšie skleníkové plyny

Vedci dokonca cez stravu experimentujú s vývojom kráv, ktoré by ho produkovali menej. “Je priama úmera medzi množstvom konzumácie hovädzieho mäsa a teda produkcie metánu, takže tam naozaj ľudia majú možnosť obmedziť alebo upraviť svoje stravovacie návyky,” tvrdí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU,EPP). 

V správe Európskeho parlamentu sa píše, že by sme mali jesť menej hovädzieho mäsa

Tu sa však vedú dlhé diskusie o tom, či by kvóty na chov dobytka mali vôbec zmysel. “Mysliac si, že plyny produkuje len hovädzí dobytok v Európe a neprodukuje ich napríklad hovädzí dobytok v Argentíne je naivná,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). “Potom by došlo k náhrade týchto chýbajúcich komodít z dovozu z tretích krajín, kde napríklad sa takisto nemusia ani zďaleka dodržiavať prísne normy v oblasti životného prostredia,” tvrdí europoslanec Robert Hajšel ( SD). 

Do hry tak prichádza úprava sadzieb

Odvíjať sa sadzba bude podľa druhov mäsa v závislosti ich záťaže na zdravie človeka a aj životné prostredie. “Členské štáty si budú môcť rozhodnúť napríklad o zdaňovaní jednotlivých druhov mäsa,” tvrdí europoslankyňa Monika Beňová (SMER-SD, SD). V akej výške sa však zmení daňové zaťaženie na mäsové výrobky bude záležať na rozhodnutí členského štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy