Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Únia chce pomôcť ohrozeným rodinám a firmám zvládnuť rast cien energií
Zdielať na

Únia chce pomôcť ohrozeným rodinám a firmám zvládnuť rast cien energií

EÚ/SLOVENSKO / Európski lídri sa dnes zlietajú do Bruselu, aby riešili viacero tém. Všetky, ale predčí jediná, ktorá pôvodne v pláne ani nebola - a to drastický nárast cien energií. Tento problém trápi ľudí a firmy v celejú Európskej únii. Lídri ako aj komisia, či europarlament hľadajú možnosti ako tento negatívny dosah zmierniť. Ako to zmierniť negatívny dopad drastického zdražovania budú pravdepodobne riešiť až do noci.

Dramatické nárasty energií rieši aj dvojdňový summit v Bruseli, táto téma zatienila aj ostatné. Na problematiku ešte v stredu štátnikov upozornil šéf Európskej rady. Cieľom summitu je zaoberať sa tým, čo pre tých, ktorí sú krízou postihnutí najviac možno urobiť. "Našou prioritou je pomôcť najmä ohrozeným rodinám a firmám. Niektoré opatrenia môžeme prijať veľmi rýchlo," povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Aj Slovensko prichádza s riešeniami. "Zadefinovanie minimálneho množstva plynu v zásobníkoch na území Európskej únie," povedal premiér Eduard Heger. Okrem toho sa Slovensko chce aj naďalej sústrediť na atómovú energiu, ktorá by mala zostať súčasťou energetického mixu. "Je to veľmi stabilný zdroj energie," uviedol Heger. 

Európska únia musí investovať do prechodu na zelené energie, ak nechce prírodu zničiť úplne. Práve ekologické kroky a plány na najbližšie roky a dekády odsúdil po príchode na summit Viktor Orbán. "Čo sa týka toho návrhu, ten zlikviduje celú strednú triedu, veď to vidíme už aj dnes a je to neúnosné," povedal maďarský premiér Viktor Orbán. 

Aj on tento plán ešte v decembri schválil, tieto úvahy úplne odmieta Angela Merkelová, podľa ktorej treba odlíšiť boj s  klimatickými zmenami od aktuálneho nárastu cien energií. Súhlasí s ňou aj náš premiér. "Toto je skôr krátkodobý problém," dodal Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy