Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Inštitúcia PPA sa teší pozitívnej správe. Po korupčných škandáloch opäť získala akreditáciu
Zdielať na

Inštitúcia PPA sa teší pozitívnej správe. Po korupčných škandáloch opäť získala akreditáciu

BRATISLAVA / Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) opäť získala plnú akreditáciu od Európskej komisie. Po obrovských korupčných škandáloch totiž rok fungovala v obmedzenom režime. V krajnom prípade hrozilo, že naši farmári prídu o milióny eur podpory z európskych zdrojov.

PPA je kľúčová inštitúcia v agrosektore, pretože ročne medzi farmárov prerozdelí zhruba okolo 800 miliónov eur. Po megaškadáloch z čias vládnutia Smeru a SNS však podstatná časť z nich bola pozastavená. Verejnosť vníma najmä kauzu Dobytkár, ale bolo aj mnoho iných. Obrazne možno povedať, že Augiášov chliev rozkrádania agrodotácií ešte zďaleka nie je vyčistený.

"My sme v denno-dennom kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní, so súdmi, lebo tie procesy bežia. Takisto ideme spätne analyzovať celé to portfólio, ktoré bolo identifikované v tých rizikových rokoch, to znamená, že opätovne beží kontrola," povedal Jozef Kiss, generálny riaditeľ PPA. Pre bežných farmárov je aktuálne kľúčové to, že môžu počítať s postupným nabiehaním peňazí.  „Máme asi 1 200 žiadostí, ktoré potrebujeme vybaviť," povedal Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva. 

"Verím tomu, že od dnešného dňa sa do 3 - 4 mesiacov dostane agentúra na plný výkon," povedal Samuel Vlčan. Slovenskí poľnohospodári a potravinári hovoria o tom, že dnes dostali zásadnú správu roka, na ktorú netrpezlivo čakali. "Pridelenie trvalej akreditácie pre Pôdohospodársku platobnú agentúru označujeme ako zásadný míľnik v ceste za nulovou korupciou pri udeľovaní podpôr v agropotravinárskom sektore, a aj v ceste za ich efektívnym vyplácaním," povedala Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Náročný ozdravný proces pozorne sledovali aj poslanci parlamentu, ktorí sa venujú poľnohospodárstvu. Agentúra totiž musela urobiť vyše 70 zlepšujúcich opatrení.

"Najpodstatnejšie boli tie z hľadiska digitalizácie a personálneho posilnenia odbornosti," vysvetlil Richard Takáč, člen pôdohospodárskeho výboru NRSR. "Som presvedčená, že Poľnohospodárska platobná agentúra svoj status a svoju pôsobnosť na Slovensku obháji," povedala Jarmila Halgašová, členka pôdohospodárskeho výboru NR SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy