Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakovinu prsníkov má 30 tisíc žien. Boris Kollár hovoril o nedostatkoch v liečbe na Slovensku
Zdielať na

Rakovinu prsníkov má 30 tisíc žien. Boris Kollár hovoril o nedostatkoch v liečbe na Slovensku

BRATISLAVA / Vedeli ste o tom, že iba 30 percent žien na Slovensku absolvuje preventívne vyšetrenie prsníkov potom, ako dostanú pozvánku od zdravotnej poisťovne? Pritom s rakovinou prsníkov v súčasnosti bojuje až 30 tisíc žien. Niekoľko z nich o svojej diagnóze hovorilo aj na pôde parlamentu, kam ich pozval predseda Národnej Rady Boris Kollár. 15. október je oficiálne medzinárodným dňom pre zdravé prsia, čo reprezentuje nápadná ružová farba. Výzvu na samovyšetrenie prsníkov prijalo aj niekoľko poslankýň Národnej rady.

Tie, ktoré sa na rakovinu prsníka liečia aj tie, ktoré im v tom pomáhajú vyzývajú iné ženy, aby sa o svoje prsia starali viac a to tak, že absolvujú preventívnu prehliadku.

Predseda národnej rady nešetril kritikou a pomenoval čo všetko onkologické pacientky v súčasnosti strádajú. "Musím povedať, že sme 15 rokov za civilizovaných svetom v Európskej únii. Ženy prídu do nemocnice a tŕpnu, boja sa, dostanem tú liečbu? V Rakúsku bežne dostupná, v Nemecku bežne dostupná. U nás sa musia o túto liečbu prosiť," vyjadril sa Boris Kollár. "Odborníci prehodnocujú vstup nových liekov v pravidelných intervaloch. V kategorizačnom zozname je aktuálne 329 liekov pre onkologických pacientov," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

V súčasnosti sú rozbehnuté tri národné onkologické skríningy a ministerstvo chce spustiť ešte ďalší. "Máme skríning rakoviny hrubého čreva, prsníkov, krčka maternice a pripravujeme národný skríning na odhaľovanie rakoviny pľúc," uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová. "Stojíme tu preto, aby ste chodili na prevencie," povedala spoluzakladateľka Nie rakovine Jana Španková. 

Na pôde parlamentu bola dnes aj maketa a ženy si mohli vyskúšať samovyšetrenie pŕs. "Napríklad som nevedela, že treba aj kľúčne kosti si kontrolovať," reagovala poslankyňa Romana Tabak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy