Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vrahovia, ktorí vraždili, aby videli ľudský mozog, pred súdom všetko ľutovali
Zdielať na

Vrahovia, ktorí vraždili, aby videli ľudský mozog, pred súdom všetko ľutovali

PEZINOK / Vraždili, aby zažili pocit, aké to je zabiť človeka a nakoniec chceli vidieť ľudský mozog. Dvaja muži obžalovaní z vraždy sa stretli zoči voči s rodičmi nebohého 47-ročného Jozefa. Rudolf s Milanom si na Špecializovanom trestnom súde vypočuli svoje tresty. Mladíkom hrozilo doživotie. Rodina nebohého výšku trestu znášala ťažko.

Dvaja mladíci spáchali jednu z najbrutálnejších vrážd v histórii slovenskej kriminalistiky. Dvojica si v Martine na čerpacej stanici vytipovala 47-ročného murára Jozefa a to len preto, aby ho mohli zniesť zo sveta. Na pumpe muža prehovorili, aby si spoločne vypili v starom kryte civilnej ochrany. Po pár minútach mu oznámili, že ho zabijú.

"To bol mladý človek, sa môžu hanbiť, svine," reagoval otec nebohého. Nebohého spoločne udierali päsťami a nechýbali kopance. Rudolf potom schmatol drevený hranol a Jozefa ním tĺkol do hlavy a hrude až kým nezostal nehybne ležať. Rudolf nakoniec zobral sklenený črep, a aby mal istotu, že je mŕtvy podrezal mu hrdlo. Milan ešte chcel vidieť ľudský mozog a črepom mu preto zarezal do hlavy. 

Po dvojicu si po vražde prišla NAKA a kauza skončila na súde. Dorčík s Jesenským sa k vražde priznali. Na záverečnom pojednávaní vypovedali znalci z odboru psychológie a psychiatrie. Tí skúmali aj to, či je dvojica pre spoločnosť nebezpečná a či je do budúcna možná ich náprava.

"Teraz určite áno, v budúcnosti byť nemusia. Otázka je a toto to, čo chcem povedať, to najdôležitejšie, že ako sa my postaráme o to, aby oni v budúcnosti neboli nebezpeční," reagoval klinický psychológ Dušan Kešický. 

Nasledovali záverečné reči. Špeciálny prokurátor navrhoval Dorčíkovi doživotie a Jesenskému 25 rokov. Obžalovaní v záverečnej reči uviedli, že ich to mrzí. Obaja sa zhodne vyjadrili, že keby išiel vrátiť čas tak obetujú svoj život, aby vrátili život nebohému. Obžalovaný Jesenský pritom plakal. Rozrušená bola aj rodina nebohého. Keď uvideli vražedný hranol rozplakali sa a otec Jozefa odišiel z pojednávacej miestnosti. 

Predseda senátu po takmer 2-hodinovej porade vyniesol rozsudok. Rudolfovi Dorčíkovi súd vymeral trest vo výške 24 rokov. Jesenský dostal 20. Rodine nebohého murára musia zaplatiť nemajetkovú ujmu 30 tisíc eur. Prvý menovaný si má trest odsedieť vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Druhý menovaný v strednom. "Doživotie a koniec! Bol to môj syn čo mi mal pomôcť, tak ho zavraždili," povedal ešte pred súdom otec nebohého. 

"Domnievam sa, že osoba, ktorá v takomto mladom veku má tak mimoriadne agresívny potenciál by mohla byť reálnym rizikom pre bezpečnosť aj po výkone tak dlhého trestu ako je 24 rokov. Z toho dôvodu som podal odvolanie do výrokov o treste," informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

"Aj na minulých pojednávaniach sa teda vyjadrovali, teda pokiaľ sa týka aspoň obžalovaného Dorčíka, že tam to doživotie by bolo na mieste," uviedol splnomocnenec poškodených Pavel Labáth. Rozsudok v tejto mimoriadne brutálnej vražde nie je právoplatný. Posledné slovo tak bude mať Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy