Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úradníci preverujú spôsob akým skrachovala spoločnosť Slovakia Energy. Ich bývalí klienti riešia, čo ďalej
Zdielať na

Úradníci preverujú spôsob akým skrachovala spoločnosť Slovakia Energy. Ich bývalí klienti riešia, čo ďalej

BRATISLAVA / Odchod kedysi ambiciózneho dodávateľa energií pre domácnosti zo slovenského trhu má zaujímavé pokračovanie. Objavili sa totiž dohady o tom, že na odchod v ťažkej situácii s cenami, sa firma "Slovakia energy" pripravovala už dlhšie. Státisíce ľudí preto žijú v strachu, či ich tento nečakaný koniec dodávateľa nebude stáť priveľa.

Zákaznícke centrum Slovakia Energy má zadebnené okná. Nepochodíte ani na zákazníckej linke. Len vám odporučia obrátiť sa na nových dodávateľov.
"So všetkými požiadavkami sa už obracajte na nich, kontakty nájdete na ich webových stránkach," odkazujú v telefonickej schránke. 

Zatiaľ čo klienti teraz už bývalého dodávateľa elektriny a plynu riešia, čo ďalej a koľko to bude stáť, úrad pre reguláciu sieťových odvetví spustil kontrolu. V rukách drží stotisícový pokutový blok. "Zámerom tejto kontroly je preskúmať, či Slovakia Energy postupuje voči svojim zákazníkom ozaj korektne a to najmä v súčasnej situácii, ktorá sa týka zúčtovania preddavkových platieb a vôbec vyúčtovania," informoval hovorca ÚRSO, Radoslav Igaz. 

Objavili sa špekulácie, že dodávateľ s 300 tisíc zákazníkmi na svojom odchode z trhu ešte aj zarobil. Energie, ktoré svojim zákazníkom už nedodá, teda to, čo zostalo akoby na sklade, mohol predať na trhu za dnešné, teda dvoj, či trojnásobné ceny. "Čo sa týka iných kontrol, v tejto súvislosti tak k tomu sa v tejto chvíli nebudem vyjadrovať," uviedol hovorca Radoslav Igaz. "Pravdepodobne táto spoločnosť sa dlhodobejšie chystala na odchod z trhu," konštatoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Ministerstvo hospodárstva si ale na Slovakia Energy posvietilo. Zistenia naznačujú prinajmenšom neetické správanie. "Naši právnici tam identifikovali viacero závažných porušení, a je teda možné, že táto trestnoprávna rovina sa premietne do nejakého trestného oznámenia," informoval štátny tajomník Karol Galek. 

ÚRSO zároveň odkazuje: ak ste nezaplatili doteraz, Slovakia Energy už neplaťte. O plyn či elektrinu neprídete. Ak neurobíte vôbec nič, automaticky vám elektrinu dodajú elektrárne, plyn vám dodá SPP. Platiť už budete im. Ak podpíšete zmluvu s elektrárňami, môžu vám tri mesiace účtovať viac. Ak prejdete s plynom aj elektrinou do SPP, máte to podľa ministra najistejšie. Tu je dôvod: "SPP ponúka zákazníkom, ktorí požiadajú o dodávku elektrickej energie alebo plynu, štandardné regulované ceny to znamená ceny, aké majú naši súčasní zákazníci."

Stále platí, že už čoskoro si za energie priplatíme všetci. Eurokomisárka pre energetiku vyzvala členské štáty, aby vymysleli, ako nám pomôžu horibilné účty zaplatiť. K extrémnemu rastu cien energií sa na budúci týždeň stretnú aj európski lídri. Majú si vymeniť tipy a rady, ako ktorá krajina pomôže tým, ktorí prudký rast nezvládnu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy