Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stále veľa a zbytočne testujeme produkty na zvieratách. Európsky parlament chce podobné praktiky výrazne znížiť
Zdielať na

Stále veľa a zbytočne testujeme produkty na zvieratách. Európsky parlament chce podobné praktiky výrazne znížiť

EÚ/SLOVENSKO / Ešte stále príliš veľa a často zbytočne testujeme na zvieratách. Tvrdí to Európsky parlament, ktorý chce podobné praktiky výrazne znížiť. Ročne sú tomu len v Európskej únii vystavené milióny zvierat. Nové technológie, ktoré by mohli testovanie na zvieratách nahradiť, sa zavádzajú priam extrémne pomaly. Upozorňujú na to už aj vedci, podľa ktorých máme pritom celé roky na trhu moderné metódy, ktoré sa jednoducho nevyužívajú.

Téma ochrany zvierat sa opäť dostala do európskeho parlamentu

Europoslanci totiž chcú, aby sa na nich výrazne obmedzilo testovanie. “Testovanie zvierat je naozaj ešte stále rozšírený fenomén v EÚ, ročne viac, ako 10 miliónov zvierat, je vystavených testom a následne usmrtených,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU,EPP). 

Medzinárodne uznávaná slovenská vedkyňa Helena Kanďárová dostala pred mesiacom v holandskom Maastrichte medzinárodnú cenu za rozvoj alternatívnych metód testovania. “V súčasnosti však existujú technológie, ktoré je možné skutočne použiť namiesto testovania na zvieratách, aspoň teda v tých prvých fázach, a potom dotestovať už efekt buď na ľudských dobrovoľníkoch, v prípade, že je to eticky možné, alebo teda na zvierati ale v podmienkach, kedy už to zviera netrpí," tvrdí vedkyňa Helena Kanďárová. 

Podľa vedcov sú alternatívne metódy presnejšie 

Navyše podľa vedcov sú v mnohých prípadoch tieto alternatívne metódy ďaleko presnejšie, ako v prípade použitia zvierat. “Snažili sme sa nahradiť testovanie kožnej dráždivosti na králikovi a test očnej dráždivosti na králikovi, v podstate jednoducho povedané chemická látka spôsobovala dráždivosť na koži králika, kdežto u ľudského dobrovoľníka sme takúto reakciu nevideli," hovorí Kanďárová. 

Nové technológie potrebujú finálnu validáciu

Nové technológie však potrebujú pre široké použitie takzvanú finálnu validáciu, teda aby regulačné úrady uznali spôsob testu. Lenže stáť to môže aj stovky tisíc eur, a tak spoločnosti radšej využijú lacnejšiu, starú formu testovania na zvierati.

Europoslanci preto chcú, aby s peniazmi začal pomáhať Brusel. “Aby sa neduplikovali testy, aby sme keď posudzujeme chemikálie napríklad, čo sa týka ich pôsobenia na zdravie ľudí, aby sme ich testovali jedenkrát, aby sme testy zbytočne neopakovali,” tvrdí europoslanec Martin Hojsík (PS, RE). Komisia tak dostala za úlohu prísť s novým programom a legislatívou pre zmenu testovania na zvieratách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy