Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Obyvatelia dedinky vo Veľkej Fatre sa boja vyjsť z domu, ohrozujú ich medvede
Zdielať na

VIDEO: Obyvatelia dedinky vo Veľkej Fatre sa boja vyjsť z domu, ohrozujú ich medvede

VLKOLÍNEC / Obyvatelia dedinky, ktorá spadá pod UNESCO vo Veľkej Fatre, sú už zúfalí. Večer či ráno si netrúfajú vyjsť von z domu. Po dedine sa totiž potuluje nie jeden, ale dokonca dva medvede. Táto šelma môže byť nebezpečná aj pre turistov. Zásahový tím sa snažil medvede vyplašiť, žiaľ neúspešne.

Kvôli medveďovi meškali obyvatelia do práce. Len pár metrov pred dedinou im vošiel statný medveď do cesty. "Sme išli do práce a on špacíroval po ceste, dve autá tam stáli, vrčali a on sa vôbec nezaujímal. Evidentne plachý nie je," hovorí vedúci Informačného centra vo Vlkolínci Pavol Jaňák. 

Ani ďalšiemu obyvateľovi nebolo všetko jedno, medveď mu večer zablokoval cestu. Ani trúbenie medveďovi neprekážalo. "Posledné dni sa na Vlkolínci vyskytujú dva medvede, jeden menší, druhý väčší. Párkrát zavítali aj do dediny," hovorí z Info centra v Ružomberku Milan Kolčák. 

​Miestni ľudia vo Vlkolínci prežívajú strach

"Chodí pravdaže, každý deň. Trojročný medveď tadiaľto išiel aj hore potokom, pri košoch robí bordel. Do koša vojde a tak. Je to tu také nebezpečné. Nie je plachý," tvrdí miestny obyvateľ. 

​Pre niektorých turistov je medveď atrakciou

"Turisti chodia tam dole na parkovisko ho pozerať," tvrdí miestny obyvateľ. "Bol povolaný aj zásahový tím k medveďom, oni sa ho snažia odplašiť,
strieľajú, aby odišiel a keď sa bude báť už sa nebude vracať," hovorí Kolčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy