Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska únia chce naliať miliardy eur na ochranu životného prostredia mimo Európy
Zdielať na

Európska únia chce naliať miliardy eur na ochranu životného prostredia mimo Európy

EURÓPSKA ÚNIA / Európska únia ide doslova naliať miliardy eur na ochranu životného prostredia mimo Európy. Ak by to únia neurobila, z dlhodobého hľadiska by sa nám to podľa europoslancov poriadne vypomstilo. V európskych vodách by sme mali oveľa menej rýb a začali by sme byť závislí na ich dovoze. Veľkým problémom by bol aj pokračujúci extrémny pokles počtu včiel. Do ochranného pásma sa má preto zaradiť až 30 percent pevninských a morských oblastí Únie.

Chrániť morské územia nemôžeme podľa europoslancov len pri brehoch Európskej únie

Ak neochránime aj tie vzdialené, znížime napríklad populácie rýb aj u nás. “Sú veľké časti pacifiku, kde sa malé ostrovné štáty snažia ochrániť svoj oceán a vyhlásiť tam chránené územia,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (PS, RE).

Lenže nemajú dostatok peňazí na to, aby ich pred rybármi aj skutočne ochránili. Práve o ne sa chce postarať Európska únia, aby sa zachovala rozmanitosť živočíchov a mnohé druhy sa nezlikvidovali rybolovom. “To, čo budeme potrebovať je účinná kontrola toho, či naozaj tie peniaze idú na projekty, ktoré podporujú tú skutočnú biodiverzitu,” tvrdí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). 

Kvôli rozširovaniu chránených morských oblastí Komisia zdvojnásobuje financovanie spomínanej biodiverzity

Nové chránené územia chce ale vytvárať nielen na mori, ale aj na súši. A to celosvetovo. “Spojené štáty a Európa sa musia spojiť, aby sme vyriešili klimatickú krízu. Musíme sa dohodnúť s Čínou a vedieť čo urobí, aby sa vzdali uhoľných elektrární,” hovorí predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

“Nebude to robiť bez svojich svetových partnerov, takže tých bude v podstate tlačiť do aktívnej polohy, aby naozaj tá snaha o nápravu klímy bola globálna,” tvrdí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP)

Významné zmeny sa však podľa Komisie začali diať už aj u nás

V Nemecku sa už registruje viac elektrických vozidiel ako naftových, a Poliaci sa zas stali najväčším vývozcom automobilových batérií v Európskej únii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy