Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Europoslanec Robert Hajšel: Osobne si myslím, že očkovanie by malo ostať dobrovoľné
Zdielať na

Europoslanec Robert Hajšel: Osobne si myslím, že očkovanie by malo ostať dobrovoľné

BRATISLAVA / Už viac ako dva týždne sú v platnosti európske digitálne covid passy. Ľuďom mali uľahčiť cestovanie a pred letnou sezónou priniesť jasné pravidlá. Ako v praxi fungujú a či sa už odstránili prípadné nedostatky zhodnotil europoslanec Robert Hajšel. V rozhovore prezradil aj nové pravidlá roamingu v EÚ.

Po spustení jednotných digitálnych preukazov EÚ majú problémy niektoré krajiny. "V niektorých štátoch sú problémy z hľadiska toho, že nie všetky tie 3 alternatívy sú zreteľné a jasné vo všetkých covid passoch. Ide napríklad o Fínsko, Malta alebo Dánsko," uviedol europoslanec v relácii Ranných novín. 

"Úprimne, ja som čakal omnoho väčšie problémy pri spúšťaní," vyjadril sa europoslanec Robert Hajšel. Podľa jeho vlastnej skúsenosti sú tie situácie rôzne na kontrolách jednotlivých krajín. "Niekde odo mňa pýtajú okrem passu aj iné vyplnené formuláre. Inde prejdete akoby sa nič nestalo," povedal Hajšel. Uzavrel to tým, že sa to líši aj kvôli ľudskému faktoru a to obmedzenie na hraniciach sa snažia eliminovať. 

Hajšel: Osobne si myslím, že očkovanie by malo ostať dobrovoľné

V relácii sa europoslanec vyjadril aj k očkovaniu. Sám tvrdí, že by malo ostať dobrovoľné a "nie ako je to u nás, dobrovoľne nasilu". Podľa neho je riešením dostupnosť PCR testov. "Ak nie zadarmo, tak aspoň za prijateľnú cenu by mali mať dostupné testy tí, ktorí sa rozhodnú nedať si pichnúť vakcínu," navrhol Robert Hajšel. Zdôraznil, že na to Európska komisia vyčlenila 100 miliónov eur pre štáty pre ľudí, ktorí sa buď nemôžu alebo nechcú zaočkovať na dostupnosť PCR testov. 

Nové pravidlá, ktoré majú nastať v systéme roamingu v EÚ si môžete pozrieť v rozhovore vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy