Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci ani nevedia, čo jedia: Hydinári žiadajú pre podvody s mäsom zmenu legislatívy
Zdielať na

Slováci ani nevedia, čo jedia: Hydinári žiadajú pre podvody s mäsom zmenu legislatívy

BRATISLAVA / Slovenskí hydinári vlani vyprodukovali 73-tisíc ton mäsa, zo zahraničia sa však doviezlo o 14-tisíc ton viac. Za ďalší veľký problém považujú falšovanie označovania krajiny pôvodu. Čo najskôr chcú aj o tom rokovať s novým agroministrom Samuelom Vlčanom.

Naši hydinári upozorňujú - okolité krajiny neustále zvyšujú produkciu hydinového mäsa a prebytky umiestňujú za extrémne nízke ceny aj na náš trh. Zároveň platí, slovenská sebestačnosť v tejto oblasti klesla za posledných 5 rokov zo 77 percent na necelých 52. Na ministerstve teda chcú hovoriť o dotačnej politike. "Aspoň v takej miere, na takej úrovni a tak percentuálne, ako je to v okolitých krajinách. Potom môžeme byť konkurencie schopní," vyjadril sa Ľubomír Urban, tlačový tajomník UHS.

Ministerstvo pôdohospodárstva zareagovalo, že rokovanie má byť čoskoro, pričom si uvedomuje tlak zahraničia, ktorému čelia naši hydinári. "Už dnes môžu čerpať podporu z troch schém štátnej pomoci. A pripravuje sa aj štvrtá schéma, ktorú aktuálne posudzuje Protimonopolný úrad," povedal hovorca ministerstva hospodárstva Andrej Wallner. Hydinári chcú s ministrom hovoriť aj o falšovaní označovania krajiny pôvodu mäsa. Na Slovensku sú iba tri veľké bitúnky na kurčatá so stálym veterinárnym dozorom, ale až 47 prebaľovacích a rozrábkových prevádzok, kde tento dozor nie je a ktoré na trh dodávajú prevažne dovážané hydinové mäso.

"Si myslíme, že je potrebné zmeniť legislatívu v takom zmysle, aby bolo povinné okamžité stiahnutie klamlivo označeného mäsa z trhu," skonštatoval Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. "Pri zistení porušení predpisov hrozí subjektu pokuta vo výške až 100 000 eur. Po nedávnom odhalení podvodného označovania mäsa na východnom Slovensku urobili veterinári iba za mesiac jún 30 kontrol," ozrejmil Wallner.  Hydinári zákazníkom dlhodobo radia, že pri rôznych výrobkoch by si mali detailne pozrieť etikety, kde zistia, kde bolo to zviera chované, zabité, kto je výrobca, kto je distribútor. "Dosť dôležité čo považujeme, je zavedenie povinnosti označovania výrobcu mäsa a krajiny pôvodu na hornej etikete v zornom poli spotrebiteľa," dodal Molnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy