Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Brusel proti Bruselu. Európsky parlament pripravuje žalobu na Európsku komisiu za nečinnosť
Zdielať na

Brusel proti Bruselu. Európsky parlament pripravuje žalobu na Európsku komisiu za nečinnosť

BRUSEL / Brusel proti Bruselu. Aj tak by sa dala nazvať situácia v hlavnom meste Európskej únie. Kameňom úrazu sa stalo nespustenie mechanizmu na dodržiavanie zásad právneho štátu a Európsky parlament pripravuje žalobu na Európsku komisiu za nečinnosť. Podľa europoslancov nám totiž začínajú unikať miliardy eur v členských krajinách, ktoré prestávame mať pod kontrolou.

Europoslanci nie sú spokojní s vymáhaním dodržiavania zásad právneho štátu. Od Komisie požadujú, aby tento princíp začala dôkladne vymáhať.

“Stále ale čakáme na vypracovanie tohto mechanizmu zo strany európskej komisie, trvá to už podľa môjho názoru príliš dlho,” konštatoval europoslanec Ivan Štefanec.  A to aj napriek tomu, že legislatíva bola prijatá ešte v januári.

Medzitým sa začínajú čerpať zálohové peniaze na Plán obnovy, ale aj miliardy z nového viacročného finančného rámca a to bez schválenej kontroly. “My si myslíme ako Európsky parlament, že jednoducho keď už je niečo schválené a schválili sme to všetci, schválili to členské štáty, parlament, tak by sa to malo začať uplatňovať,” uviedol europoslanec Michal Šimečka. 

“My potrebujeme neustále ukazovať zo strany európskych inštitúcií, zo strany aj členských štátov, že žijeme v nejakom spoločenstve. V tom spoločenstve platia spoločné pravidlá, spoločné princípy,” reagoval europoslanec Vladimír Bilčík. Európsky parlament dáva Európskej komisii ešte asi týždeň, aby začala uplatňovať princíp podmienenia čerpania eurofondy zásadami právneho štátu. Obáva sa totiž zneužívania európskych peňazí členskými krajinami. “Teraz prídu obrovské peniaze z fondu obnovy, musíme mať istotu, že tie peniaze sa nestrácajú niekde v nejakých firmách spriaznených oligarchov ale že sa míňajú naozaj na to, na čo sa majú míňať," uzavrel Michal Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy