Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europoslanec Jurzyca vysvetľuje, ako budú fungovať covid pasy a uznávanie vakcín
Zdielať na

Europoslanec Jurzyca vysvetľuje, ako budú fungovať covid pasy a uznávanie vakcín

BRATISLAVA / Hosťom Ranných novín bol europoslanec Eugen Jurzyca, ktorý viac prezradil o aktuálnej situácií v boji s pandémiou koronavírusu SarsCov2 na Európskej úrovni. Informoval o detailoch COVID pasov, ktoré by mohli obnoviť voľné cestovanie medzi štátmi. Vyjadril sa aj k téme registrovaných vakcín Európskou liekovou agentúrou EMA.

COVID pasy na úrovni Európskej únie

Vo štvrtok večer, 20. mája, došlo na úrovni EÚ k dohode o očakávaných COVID pasoch, ktoré by mohli obnoviť voľné cestovanie medzi štátmi. Aká je tá dohoda už na oficiálne digitálnom COVID certifikáte EÚ? "Je to dobrá dohoda. Umožňuje to, čo Európska únia umožňovať má, aby sme znova mohli cestovať. Veci, ktoré sú potrebné na cestovanie, budú buď zadarmo, alebo lacné. Ľudia, ktorí sa nechajú zaočkovať a otestovať, budú môcť cestovať."

Súčasťou týchto certifikátov bude, buď potvrdenie o očkovaní vakcínou schválenou na území EÚ, alebo údaj, či ste prekonali koronavírus, alebo o testovaní a aký výsledok testu máte. Práve na pôde Európskeho parlamentu sa hovorilo o tom, aby prípadne PCR testovanie bolo na pôde EÚ zadarmo alebo za nízky poplatok. "Musíme sa pozerať na cenu z dvoch hľadísk. Hľadisko, že koľko dostane výrobca, ten musí svoje dostať, inak je nedostatok na trhu. Druhá strana ceny je, koľko musí zaplatiť človek. V prípade, že ide o takúto pandémiu, kde vieme, že kým nie sú zaočkovaní alebo otestovaní všetci, tak nie je zaočkovaný nikto, tak solidarita je úplne na mieste. Tú cenu je legitímne a dobré dotovať, aby človek zaplatil, čo najmenej, ale tá firma musí dostať svoje, inak to nebude vyrábať."

Digitálne certifikáty by mali začať platiť koncom júna. EÚ vyhradila peniaze špeciálne na to, aby krajiny boli schopné stihnúť termín. O aké peniaze ide? "Ja si myslím, že toto budú stovky miliónov, že v peniazoch nebude problém. Vidíme to u nás, peniaze neboli problém, problém bol v elektronickej príprave. 

Index kvality online služieb

Niekde systém online komunikácie funguje lepšie a niekde horšie. Na Slovensku sme zistili, že všetko, čo sa vytvorí, sa musí meniť a opravovať. "Ja som presvedčený, že máme poklady, ktoré nespočívajú v tom, že nám EÚ dáva peniaze. Tým zlatým pokladom nášho členstva v EÚ je napríklad možnosť inšpirovať sa, učiť sa od druhých štátov, ktoré robia niečo dobré. Index kvality online služieb z roku 2017 ukazuje, že Estónsko je na prvom mieste a Slovensko na mieste poslednom. Grafy, ktoré sa dajú urobiť na množstvo oblastí, to je zlatý poklad. Podľa týchto grafov si môžeme vybrať Estónsko, Poľsko, kam vycestovať, koho sa opýtať a preniesť si tie najlepšie praktiky na Slovensko."

Od koho sa učiť pri investovaní na kapitálových trhoch?

Oblastí, v ktorých sa môžeme inšpirovať krajinami Európy, je neúrekom. Nemusí to byť len politická kultúra, ale napríklad aj investovanie. Ako sme na tom v porovnaní s inými Európanmi? "Veľký problém sú naše online služby, to sa týkalo aj čakární. Druhý veľký problém súvisí s demografiou. Starneme, budeme mať problém s dôchodkami. Treba sa zabezpečiť napríklad investíciami na finančných trhoch. Rodiny v Estónsku investujú veľa a Slováci veľmi málo. Po čase sa ukáže, že nebudeme dobre pripravení, my si môžeme zistiť, čo urobili."

Akceptovanie vakcín v Európskej únii

Aké vakcíny budú akceptované v Európskej únii? "Budú sa akceptovať vakcíny, ktoré uznáva Európska lieková agentúra. Niektoré členské štáty ale vytvorili aj bilaterálne zmluvy s inými krajinami, ktoré budú akceptovať aj ďalšie vakcíny. Pokiaľ ale nie je daná vakcína akceptovaná agentúrou EMA, nebude možné cestovať po celej Európskej únií, budú musieť títo ľudia splniť iné podmienky." V súčasnosti sú akceptované 4 vakcíny, a to Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca.

Patenty na výrobu vakcín a ich sprístupnenie

V polovici týždňa sa v Európskom parlamente dosť horlivo diskutovalo o sprístupnení patentov na výrobu vakcín. Aké sú úskalia uvoľnenia receptúr a patentov na ne? "Pokiaľ sa nezaočkuje kritické množstvo ľudí na celom svete, tak hrozí, že sa ten vírus opätovne rozšíri. Pomoc je teda nevyhnutná, no zostáva tu otázka realizácie. Ja zdieľam názor európskych lídrov, ktorí nechcú dať receptúru ostatným krajinám. Riešením by skôr bolo, keby bohaté krajiny nakúpili väčšie množstvo vakcín a distribuovali by ich do oblastí, ktoré si to nemôžu dovoliť. Patenty majú svoj zmysel, pretože práve vďaka nim dokážu firmy rýchlejšie vyvíjať lieky a vo väčšom počte. Preto by sme ich mali chrániť a nájsť iné riešenie." Patenty by teda mohli byť uvoľnené, no krajiny na to nemajú dostatočné zdroje, fabriky a laboratóriá, a tak by v konečnom dôsledku pravdepodobne neboli schopné vakcíny vytvoriť.

Podpora zo strany EÚ a problematika očkovania seniorov

Európska únia nám výrazne pomáha so zabezpečovaním registrovaných vakcín. Európska komisia nedávno podpísala tretiu zmluvu s konzorciom farmaceutických firiem BioNTech-Pfizer o dodávkach 1,8 miliardy dávok vakcíny na nasledujúce roky. V čom nám môže byť EÚ nápomocná a ako by nás mohla inšpirovať napríklad v problematike zaočkovania seniorov? "Podľa mňa je zaujímavou možnosťou živá navigácia starších ľudí na web stránkach. V praxi by to znamenalo to, že senior po príchode na stránku dostane, napríklad telefonát, ktorý by mu pomohol zorientovať sa tam. Týmto by sme sa mohli inšpirovať a posunulo by nás to ďalej aj v tejto problematike."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy