Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na zabezpečenie miest v škôlkach pre päťročné deti poskytne ministerstvo samosprávam 5 miliónov
Zdielať na

Na zabezpečenie miest v škôlkach pre päťročné deti poskytne ministerstvo samosprávam 5 miliónov

SLOVENSKO / Okrem platov učiteľov môžu financie použiť na vybavenie nových tried, nákup nábytku, sociálnych zariadení čí postelí. Minister starostom odporúča, aby vytvorili učebne aj v iných priestoroch ako sú materské školy. V obci Lomnička ale pre viacero 5-ročných detí zavedú dvojzmennú prevádzku materskej školy na jeden rok.

"Už vlani sme nemohli zobrať okolo 150 ružinovských detí starších ako 3 roky. V celom meste je deficit škôlok a povinná školská dochádzka to len zhorší. Nemáme spracované ešte všetky žiadosti ale vieme, že miest máme oveľa menej v porovnaní so záujmom. Uprednostníme 5-ročné deti, a tým pádom to trojročné deti majú naozaj veľmi ťažké, aby sa tohto roku dostali do škôlky," hovorí starosta Ružinova Martin Chren.

"Je pravdou, že uvažujeme aj nad tým, že by sme vysťahovali jednu pobočku našej knižnice a urobíme z toho škôlku," hovorí Chren.

Rezort samosprávam pomôže so zabezpečením miest v materských školách sumou 5 miliónov

Podľa tlačového oddelenia ministerstva školstva bude vyhlásený rozvojový projekt "Predškoláci" v hodnote dva milióny eur. Pôjde najmä o učebné pomôcky a didaktické hračky, ale tiež nábytok či vybavenie kúpeľní a spální. Ďalšie tri milióny eur poskytne ministerstvo samospráve na pokrytie personálnych nákladov.

Materskú školu v Udavskom navštevujú deti aj z ďalších štyroch okolitých obcí. Podľa slov starostu ich bude každým rokom pribúdať, a preto aj tu premýšľali, ako škôlku rozšíriť. V priestoroch základnej školy vytvoria triedy pre škôlkarov. "Bude potrebná štandardná sanita, vymaľovať, vymeniť podlahy, a to by boli minimálne náklady. Ak by bola možnosť požiadať o financie, určite by sme ich využili na podporu vzdelávania, pre mzdy učiteliek," uvádza starosta obce Peter Hudák.

V obci Lomnička potrebujú sedem tried pre 107 detí

Toľko tu majú 5-ročných budúcich škôlkarov, ale priestory iba pre polovicu z nich. Najskôr žiadali rezort školstva o ročný odklad, aby stihli postaviť novú budovu. Našli ale iné riešenie. "Budeme riešiť dvojsmennú prevádzku na ten jeden rok," hovorí starostka Lomničky Mária Oračková. Starostka bude premýšľať aj nad tým, či deti nerozdelia do voľných priestorov kultúrneho domu. "Tam ale nemáme žiadne zariadenie, to by sme potrebovali tak 20 tisíc, aby sme to tam mohli mať," vysvetľuje Oračková.

Aktuálny prehľad ministerstva školstva podľa lokalít s nedostatkom kapacít je nasledovný:

Ministerstvo školstva, vedy a výskumu

​ "Ďalšie prostriedky na rozširovanie kapacít materských škôl budú vyčlenené v Pláne obnovy v objeme 110 miliónov," dodáva tlačové oddelenie ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy