Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spoločne proti globálnemu otepľovaniu. Európska komisia pripravila recept na klimatické zmeny
Zdielať na

Spoločne proti globálnemu otepľovaniu. Európska komisia pripravila recept na klimatické zmeny

BRATISLAVA / V týchto dňoch sa predstavitelia celého sveta zišli na konferencii Organizácie Spojených národov o zmene klímy v Madride, aby diskutovali o spoločnom postupe proti globálnemu otepľovaniu. V stredu Európska komisia prijala Európsky ekologický dohovor, ktorý má byť akýmsi receptom, ktorý si vypýtalo 9 z 10 európskych občanov, ktorí sa dožadujú opatrení v oblasti klímy.

Európska komisia v stredu predstavila Európsky ekologický dohovor, teda plán, ako dosiahnuť udržateľnejšie hospodárstvo EÚ. Prvý právny predpis s cieľom stať sa do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete predloží Európska komisia do 100 dní.

Viac o Európskom ekologickom dohovore nám do štúdia Ranných novín prišiel porozprávať vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

S Európskym ekologickým dohovorom nová Európska komisia prichádza menej ako dva týždne od začiatku mandátu. Stačí takéto krátke obdobie na prípravu niečoho tak dôležitého?

"Je to neobvykle rýchle, to je pravda, to vyhlásenie o akčnosti novej komisie sa berie takto naozaj vážne. Niečo, čo bolo ohlásené, že bude predložené do sto dní, bolo predložené za desať dní," priznal Miko. 

Čo je to Európsky ekologický dohovor?

"To, čo komisia schválila, je vlastne nejaký harmonogram, nejaký plán tých činností, ako to do tých sto dní všetko stihnúť a aké sú hlavné ciele."

To, že je predložený, neznamená, že bude schválený, čo ho teraz čaká?

"Sú tam veci, ktoré sú už akoby schválené zo strany komisie, pretože ten hlavný cieľ byť klimaticky neutrálnym do roku 2050 musí byť schválený najprv, aby sa potom k tomu tie opatrenia mohli postupne pripravovať a schvaľovať. Samozrejme, schvaľovanie na úrovni Európy vždy prebieha tak, že komisia navrhne, pripraví, a potom členské štáty diskutujú, schvaľujú. Takže ten proces bol týmto zahájený. Teraz uvidíme diskusiu jednotlivých členských štátov, uvidíme, ako sa k tomu postavia, či to sprísnia, či prídu s nejakými ďalšími dodatkami a zmenami."

EED má pomôcť znížiť emisie, vytvoriť pracovné miesta a zlepšiť kvalitu nášho života. Vytvoriť pracovné miesta?

"Hovoríme, že ekologický dohovor, ale v angličtine to je "Green deal", to znamená "Zelený dohovor", a keď povieme ekologický, trošku to vyzerá, ako keby to bolo z rezortu životného prostredia, ale v skutočnosti celý ten dohovor je širokopásmový a zabieha do všetkých rezortov, týka sa to hospodárstva, energetiky, dopravy, financií, všetkého. To znamená, že nejde len o, povedzme, ochranu lesov alebo niečoho podobného. Znamená v podstate, že sa zmení naše hospodárstvo v Európe. Tým, že chceme byť klimaticky neutrálni, musíme zmeniť prístup k tomu, ako získavame energiu, musíme zmeniť prístupy k tomu, ako sa budeme dopravovať, potrebujeme úplne zmeniť prístup napríklad v hospodárstve, takže je tam strašne veľa rôznych opatrení. Pochopiteľne, súvisí to aj s čistotou ovzdušia, kvalitou vody a tak ďalej. Pre Európu vznikne príležitosť pre ďalší rast, nie je to niečo, čo obmedzí hospodárstvo, čo zhorší naše ekonomické vyhliadky, ale naopak, čo vytvára príležitosti," uzavrel Miko. 

Komisia predpokladá, že na dosiahnutie aktuálnych cieľov v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 bude potrebných 260 miliárd eur ročne, čo je zhruba 1,5 percenta HDP z roku 2018. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

Komisia chce začiatkom roka 2020 predložiť investičný plán pre udržateľnú Európu. Aspoň štvrtinu dlhodobého rozpočtu EÚ chcú vyčleniť na opatrenia v oblasti klímy. V marci 2020 chcú tiež spustiť "Klimatický pakt", ktorého cieľom je umožniť občanom vyjadriť svoj názor a zapojiť sa do navrhovania nových opatrení.

Viac z rozhovoru nájdete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy