Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tvrdý brexit je už na dohľad. Európa by v takom prípade prišla o vyše milión pracovných miest
Zdielať na

Tvrdý brexit je už na dohľad. Európa by v takom prípade prišla o vyše milión pracovných miest

BRATISLAVA/LONDÝN / Pravdepodobnosť odchodu Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody narastá. Nový premiér Boris Johnson situáciu dosť vyhrocuje a koniec októbra, teda dátum tvrdého brexitu, je už na dohľad. To by okrem iného znamenalo aj stratu obrovského množstva pracovných miest na našom kontinente.

Vedci z jednej z belgických univerzít vypracovali analýzu, podľa ktorej odchod Spojeného kráľovstva z únie spôsobí stratu až jedného milióna dvestotisíc pracovných miest po celej Európe. Najviac by utrpela samotná Británia, kde by prišli o vyše pol milióna pozícií.

Z krajín V-štvorky by to malo tvrdý dopad najmä na Poľsko, no a na Slovensku by vraj zaniklo takmer 16-tisíc miest. "To najhoršie by bolo, ak by Briti skutočne odišli bez akýchkoľvek pravidiel, bez akejkoľvek dohody vo veľmi zlej vzájomnej atmosfére medzi Londýnom a Bruselom," tvrdí Vladimír Bilčík, poslanec Európskeho parlamentu (Spolu).

Na paniku nie je dôvod, s problémami ale treba počítať

Slovenská vláda už koncom januára schválila súbor opatrení, aby dopady brexitu boli čo najmenej bolestivé. Minister zahraničných vecí povedal, že na paniku nie je dôvod, s problémami však treba počítač."Nemôžeme si nahovárať, že všetko zostane tak, ako bolo, veci sa zhoršia v mnohých oblastiach," vysvetľuje Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí. 

Naši politici pripomínajú, že na situáciu sa treba pozrieť aj z druhej strany, to znamená, pokúsiť sa prilákať čo najviac Slovákov, žijúcich v Británii, aby sa v prípade nejakej nepohodlnej situácie po tvrdom brexite vrátil domov do vlasti. "Keď máme takmer 100-tisíc voľných pracovných miest, privítame každého jedného Slováka, ktorý žije a pracuje v Anglicku, prípadne ktorejkoľvek krajine," hovorí minister práce Ján Richter. 

Brexit pocíti aj naša štátna kasa

Slovenský ročný objem vývozu do Británie dosahuje zhruba 4 miliardy 800 miliónov eur, dovážame za približne za jednu miliardu 300 miliónov. Brexit pocíti aj naša štátna kasa. "Čo môže znamenať zhruba výpadok na strane príjmov 200 až 500 miliónov eur," poznamenal premiér Peter Pellegrini. 

Po odstúpení Theresy May sa na premiérsku stoličku posadil excentrický Boris Johnson. S ním je pravdepodobnosť odchodu Veľkej Británie z EÚ oveľa vyššia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy