Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po brexite dostanú vízovú úľavu len talentovaní cudzinci, vyhlásil britský premiér Boris Johnson
Zdielať na

Po brexite dostanú vízovú úľavu len talentovaní cudzinci, vyhlásil britský premiér Boris Johnson

Archívna reportáž

LONDÝN / Novozvolený britský premiér Boris Johnson prisľúbil, že aj po brexite dostanú cudzinci vízové úľavy. Nie ale všetci, len tí nadaní. Ide o vedcov a iných talentovaných cudzincov, ktorých chce premiér udržať v krajine. Podľa Johnsonovho vyhlásenia musí ich migračný systém priťahovať tie najlepšie "mozgy" z celého sveta.

Britské inštitúcie a spoločnosti dávajú už od brexitového referenda z roku 2016 opakovane najavo obavy, aby odchod z EÚ neviedol k poklesu záujmu obyvateľov unijných štátov o prácu na vedeckých pozíciách v Británii. Viac ako polovica z približne 200-tisíc vedeckých zamestnancov totiž pochádza z unijných krajín. Noví záujemcovia o výskumnú či inú podobnú prácu majú obavy, že po brexite ich čaká rovnaký osud ako iných uchádzačov, ktorí prichádzajú neunijných krajín. 

Títo žiadatelia musia prechádzať rôznymi zložitými schvaľovacími procesmi podriadenými ministerstvu vnútra, a to trvá až 3 mesiace a stojí 8000 libier. "Musíme nielen podporovať talenty, ktoré tu už máme, ale tiež musíme zaistiť, aby náš imigračný systém priťahoval najlepšie mozgy z celého sveta," vyhlásil premiér Boris Johnson na svojom facebooku. Johnson zároveň prisľúbil, že zruší ročný limit pre vydávanie zvláštnych víz vysoko kvalifikovaným prisťahovalcom z akýchkoľvek krajín, ktorých je v súčasnosti 2000 osôb. Úľavy sa podľa neho budú týkať aj ich rodín.

Johnson od svojho nástupu do úradu opakuje, že krajinu vyvedie z európskeho bloku na konci októbra s dohodou či bez, a vyzýva Brusel k odstráneniu takzvanej írskej poistky z brexitovej zmluvy. Unijní predstavitelia to ale dlhodobo odmietajú s tým, že poistka má zabrániť vzniku klasickej hranice medzi Írskom a britským Severným Írskom. 

Viac o téme aj TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy