Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozdiel v mzdách je aj 1500 eur. Vedie IT a priemysel, na konci sú pohostinstvá
Zdielať na

Rozdiel v mzdách je aj 1500 eur. Vedie IT a priemysel, na konci sú pohostinstvá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kým zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach zarábajú v hrubom takmer 2000 eur, hrubá mzda v reštauráciách a pohostinstvách sa ledva prehupne cez 500 eur. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad SR. Hrubý mesačný zárobok nad tisíc eur mali v júni tohto roka zamestnanci v šiestich odvetviach.

Na čele je už dlhodobo práve odvetvie informačných a komunikačných činností, kde hrubá mzda v júni medziročne stúpla o 2,6 percenta na 1 943 eur. Za ním nasledoval priemysel s hrubým zárobkom 1 125 eur, ktorý ale medziročne klesol o 1,1 percenta. Hrubou mzdou nad tisíc eur sa môžu pochváliť aj zamestnanci v predaji a oprave motorových vozidiel, ktorí v júni dostávali v priemere 1 043 eur, čím si medziročne polepšili o 3,8 percent.

Ďalšími tromi odvetviami so štvorcifernou hrubou mzdou sú vybrané trhové služby, veľkoobchod a doprava a skladovanie. Vo vybraných trhových službách sa priemerné hrubé zárobky v júni medziročne zvýšili o 7,9 percent na 1 036 eur. Zamestnanci veľkoobchodu mali na výplatných páskach priemerne v hrubom 1 024 eur, teda o 3,3 percenta viac ako v júni 2018. Šesticu odvetví so mzdou nad tisíc eur dopĺňa odvetvie dopravy a skladovania, v ktorom si zamestnanci platovo medziročne polepšili o 1 percento, keď ich hrubá mzda v júni dosiahla 1 011 eur.

Pod tisíc eur v hrubom dostávali v júni zamestnanci v ubytovaní, maloobchode, stavebníctve a v reštauráciách a pohostinstvách. V ubytovaní priemerná mzda zamestnanca medziročne stúpla o 6,9 percenta na 786 eur, v maloobchode o 5,6 percent na 767 eur a v stavebníctve o 1,6 percenta na 742 eur. Suverénne najmenej zarobia zamestnanci v reštauráciách a pohostinstvách. V júni tohto roka im síce priemerná mzda medziročne poskočila o 10,4 percent, avšak len mierne sa dostala cez 500 eur, konkrétne na 518 eur.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy