Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meteorológovia vydali výstrahy pre takmer všetky kraje. Pripravte sa na poriadne teplo
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy pre takmer všetky kraje. Pripravte sa na poriadne teplo

BRATISLAVA / Obyvatelia západného a južného Slovenska by si mali dať v piatok pozor na vysokú teplotu vzduchu, ktorá má dosiahnuť až 33 stupňov Celzia. Inak tomu nebude ani cez víkend, kedy budú teploty takmer na celom Slovensku ešte vyššie. Meteorológovia už vydali niekoľko výstrah. Rátať ale treba na niektorých miestach aj s búrkami.

Meteorológovia SHMÚ vydali na piatok výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tá platí v čase od 14:00 do 17:00 v týchto krajoch: Bratislavský, Trnavský, Nitriansky. 

Oblačnosť vystrieda jasná obloha, prehánky očakávajte len výnimočne. Najvyššia denná teplota 28 až 33, na Orave a pod Tatrami 25 až 28 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo 17 stupňov. 

Bezvetrie alebo slabý premenlivý, popoludní prechodne západný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Na sobotu meteorológovia vydali viaceré výstrahy, prvého a druhého stupňa. Na niektorých miestach treba počítať aj s búrkami a dažďom. Výstraha 1. stupňa pred búrkami platí v Žilinskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Bratislavskom kraji. Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami zase platí pre všetky kraje okrem Prešovského a Žilinského. 

Obyvatelia niektorých krajov si ale musia dať pred teplotami obzvlášť pozor, meteorológovia totiž počas dňa v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom vydali výstrahu aj druhého stupňa. 

Počas takýchto horúcich dní netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu. Pred slnkom by sme sa najmä okolo obeda mali chrániť nejakým klobúkom alebo čiapkou. Pozor si musia dať hlavne starší ľudia a ľudia so zdravotnými problémami. Horúce dni ešte ani zďaleka nekončia!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy