Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zatúlaný jeleň sa necháva rozmaznávať turistami. Kŕmia ho chlebom, dali mu už aj pivo
Zdielať na

Zatúlaný jeleň sa necháva rozmaznávať turistami. Kŕmia ho chlebom, dali mu už aj pivo

VYSOKÉ TATRY / Problémový slovenský jeleň z Morského oka neprestáva udivovať. Presťahoval sa tam na jar a teraz sa prechádza medzi tisíckami turistov a necháva sa nimi doslova rozmaznávať. Nezodpovední návštevníci ho kŕmia nielen chlebom, ale dokonca aj pivom.

Jeleň s číslom 84, pôvodom zo Slovenska, absolútne stratil plachosť a necháva sa hladkať a prikrmovať turistami. "Pravidelne sa objavuje pri Morskom oku a v okolí. Turisti ho totiž kŕmia, dávajú mu buchty či iné jedlo. Dokonca mu dávali aj pivo," uviedol Michal Broz, strážca poľskej časti TANAPu.

Keďže v danej oblasti je obrovská fluktuácia turistov, poľskí ochranári sa rozhodli pre radikálnejšie riešenie. Komplikujú im to ale samotní návštevníci. "My sa ho snažíme odplašiť, aj gumovými projektilmi, je to však ťažké, lebo absolútne stratil plachosť," uviedol Broz. 

"Neustrážili si to prikrmovanie zveri a tým pádom ho pokazili ešte viac ako bol. Riešením by bolo, keby sa vrátil späť, odchyt a prevoz do zvernice, odkiaľ by už nemal úniku," povedal Jozef Hybler zo Štátnych lesov TANAPu. 

Jeleň z Morského oka ale môže skončiť aj v Tatranskom náučnom parku. Práve tu majú vytvorené podmienky pre problémové zvieratá. "Máme skúsenosti s rôznymi typmi jeleňov, ten spod Morského oka je evidentne označkovaný a myslíme si, že by sa tu preňho našlo v prípade potreby miesto," povedal Maciej Podkonici z Tatranského náučného parku. 

"Pokiaľ by ju mali dobre zabezpečenú, tak je to tiež jedna z alternatív, pretože je otázka času, kedy dôjde k nejakému nešťastiu," dodal Hybler. Súčasná situácia tak teší iba turistov. Leto je ale v polovici a o chvíľu je tu jeseň a s ňou aj jelenia ruja. "Určite je to nezávideniahodná situácia, pretože aj my sme sa v minulosti snažili počas jelenej ruje mať jelene už na poriadku, aby nedošlo k nejakému nešťastiu," uviedol Hybler. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy