Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Väčšina Britov podporuje Johnsona v snahe o brexit za každú cenu. Nevadilo by im ani obísť parlament
Zdielať na

Väčšina Britov podporuje Johnsona v snahe o brexit za každú cenu. Nevadilo by im ani obísť parlament

LONDÝN / Väčšina Britov podporuje plán nového premiéra Borisa Johnsona, ktorý chce na konci októbra vyviesť Veľkú Britániu z Európskej únie, a to za akúkoľvek cenu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v pondelok zverejnil denník The Telegraph. Podľa ich prieskumu by 54 percentám opýtaných nevadilo, keby Johnson vyradil z rozhodovania o prípadnom neriadenom brexite parlament.

Britskí politici a politológovia sú nejednotní v názore, či by Dolná snemovňa dokázala Johnsonovi akýmkoľvek spôsobom, vrátane vyjadrenia nedôvery, zabrániť v tom, aby uskutočnil brexit bez dohody. Ponechať parlamentu možnosť vyjadriť sa k Johnsonovým plánom by podľa ankety The Telegraphu chcelo 46 percent respondentov.

Prieskum pre konzervatívny denník podporujúci britský odchod z Európskej únie potvrdzuje rastúci trend podpory konzervatívcov po Johnsonovom nástupe do ich čela. Súčasný prieskum ukázal, že má vládna strana sympatie 31 percent opýtaných, v tom minulom to bolo o šesť percent menej. Opoziční labouristi, ktorí v septembri plánujú vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde, majú podľa prieskumu podporu 27 percent respondentov. 

Johnson v čele strany i vlády vystriedal Theresu May, ktorá sa dlhodobo snažilo predísť divokému opusteniu únie. Podpora konzervatívcov ale po neúspešných pokusoch presadiť v parlamente výstupnú dohodu dramaticky klesala a ich stúpenci v májových eurovoľbách vo veľkom volili novú Stranu pre brexit Nigela Faraga. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy