Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osem pravidiel, ako efektívne sporiť. Poznáte ich?
Zdielať na

Osem pravidiel, ako efektívne sporiť. Poznáte ich?

BRATISLAVA / Prvá dovolenka v Juhoslávii, nasleduje prvé dieťa, potom automobil, tu sa stávam zástupcom riaditeľa, druhá dovolenka v Juhoslávii a druhé dieťa. Ak máte podobné zmýšľanie plánovania, ako jeden z hrdinov z filmu o básnikoch, potrebujete už len jedno: peniaze, aby ste svoje ciele dosiahli. Niekomu sa ale peniaze vždy nejako rozkotúľajú. Aby sa tak nestalo, stačí sa vraj držať zásad, o ktorých hovorí finančný konzultant Peter Koudelka.

Podľa konzultanta šetriť si nie je až také zložité, treba byť však disciplinovaný a držať sa 8 zásad. 

1. ​Prvým bodom je zapisovanie si výdavkov a platí, čim podrobnejšie, tým lepšie. "Mne osobne to zmenilo aj ten pohľad. Keď som sa prechádzal po obchode, tak som zistil, že polovicu vecí nepotrebujem, kúpil som si ich len tak," vraví Koudelka s tým, že je základ je si najprv vyčleniť jednotlivé kategórie výdavkov a potom sa držať stanoveného stropu. 

2. Druhou zásadou je zbaviť sa drahých dlhov. "Hypotéku by som nepovažoval za drahý dlh, pretože som si tým zabezpečil bývanie. Drahé dlhy sú kreditky, rýchle spotrebné úvery, ktoré sú za vyšší úrok. Ak už sa do niečoho takého dostanem, tak je dobré sa poobzerať, ako si to optimalizovať, ako si dajme tomu ten úver urobiť lacnejším, úplne ideálne je ho čo najskôr vyplatiť. Ak to nie je možné, tak spraviť si ten úver lacnejším a odkladať si to, čo ušetrím, aby som to mohol vyplatiť skôr, ako je to nastavené," vysvetľuje Koudelka. 

3. Tretie pravidlo je vytvoriť si rezervu na šesť až 12 mesiacov. "Ak mám rezervu aspoň na 6 mesiacov, tak ma nezaskočí nijaká PNka,  nezaskočí ma pokazené auto, vidím peknú dovolenku, tak si poviem, že idem a dosporím si to potom. Najdôležitejšia vec, prečo mať tú rezervu je, keby som bol dlhodobo chorý, alebo ma prepustia z práce," pokračuje. 

4. Štvrtým bodom je poistenie dobre a lacno seba, rodinu a majetok. 

5. Piatou zásadou je snažiť sa vyriešiť si vlastné bývanie. Každý by chcel bývať vo vlastnom, je dobré sa preto o tom poradiť, ako sa k tomu dostať ak nie dnes, tak aspoň o 3 - 5 rokov. "Ako sa na to pripraviť, akú hypotéku si zobrať. Pretože dnes tá je, bohužiaľ, súčasťou našich životov," vraví finančný konzultant.   

6. Šiesta rada je pravidelne investovať do výnosných stratégií. "Výnosné stratégie sú najčastejšie hlavne tie dlhodobé a pravidelné. Ideálne, často sa im hovorí, rizikové stratégie. Pre mňa tie garantované znamená, že prichádzam o peniaze, pretože tu máme infláciu, čo je strata peňazí v čase a keď mám 0 až 1-percentný úrok tak síce dostanem tie peniaze späť, ale neuvedomujem si, že z každého eura sa mi každý rok 2 - 3 percentá akoby ukrajujú. Pri tých rizikových ja práve na tých výkyvoch viem zarábať," dodal Koudelka. 

7. ​Siedmy bod odporúča nedržať voľné prostriedky na bežných účtoch. "Jedna vec je bezpečnostné riziko. Je to taká vystavená peňaženka, ku ktorej mám kreditnú kartu, mám k nej bežné prístupy, vie sa mi tam niekto nabúrať a potom to treba zbytočne riešiť s bankou. Ak by som si sporil 100 eur 30 rokov, tak na sporiacom účte by som mal 41 932 eur a investičný účet mi  môže spraviť v takzvaných rizikových portfóliách 93 806 eur. Ale z dlhodobého hľadiska, keď si sporím takto viac ako 20 rokov, je len trojpercentná šanca, že by som bol v strate," vysvetľuje. 

8. Posledným bodom je optimalizácia drahých produktov. "Ak už nejaké zmluvy mám s bankami, alebo poisťovňami, je dobré sa pozrieť na tie zmluvy, koľko za to mesačne platím a zistiť či môže dostať to isté za menej peňazí," hovorí finančný konzultant s tým, že tie zvyšné peniaze môže investovať a pri 6 eurách je to za 10 rokov okolo 970 eur. 

Ideálny rozpočet v domácnosti by mal vyzerať tak, že 70 percent výdavkov použiť na bežný chod a život a 30 percent investovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy