Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kočnera opäť priviezli na pobočku NAKA. Mal vypovedať o šifrovanej komunikácii cez Threemu
Zdielať na

Kočnera opäť priviezli na pobočku NAKA. Mal vypovedať o šifrovanej komunikácii cez Threemu

NITRA / V pobočke národnej kriminálnej agentúry v Nitre dnes vypovedal Marián Kočner. Výsluch sa týkal vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V prípade dvojnásobnej vraždy figuruje ako obvinený. Vyšetrovateľa podľa právnika najviac zaujímala už medializovaná komunikácia z mobilného telefónu.

Do pobočky NAKA v Nitre priviedli Mariána Kočnera ráno okolo pol deviatej, výsluch začal zhruba o hodinu. Z väzenia v Leopoldove doviedla Mariana Kočnera ozbrojená policajná eskorta za prísnych bezpečnostných opatrení. Oblečenú mal žltú polokošeľu a v rukách držal igelitovú tašku, v ktorej mal zrejme jedlo a okuliare. Krátko na to začali do budovi prichádzať aj advokáti. "Dôvodom výsluchu je prípad poškodeného Jána K. a Martiny K,"  uviedol právny zástupca Mariana Kočnera, Marek Para. 

Advokát Mariana Kočnera povedal, že vyšetrovateľ sa bude zaujímať o správy z mobilného telefónu. "Ku skutku vyselektoval nejaké údajné dve správy, ktoré majú pochádzať z danej aplikácie. Neidentifikoval presne osoby, ktoré majú zodpovedať tieto QR kódy a napriek tomu tam snáď na 300 A4 sa venoval strane Smer, takže nie je mi celkom jasné, či sa vyšetruje strana Smer alebo prípad poškodeného Jána K. Takže toto si musíme s pánom vyšetrovateľom ujasniť a až potom sa pravdepodobne dostaneme k výsluchu," povedal právny zástupca Marek Para. 

Pred vyšetrovateľmi NAKA strávil Marian Kočner zhruba dve hodiny. "Vypovedal pán Kočner, treba sa opýtať jeho obhajcu," poznamenal po vypočúvaní Ivan Kochanský, advokát Tomáša Szabóa. "Jednoznačne poprel skutok a opäť žiadal upresniť motív, ktorý do dnes nie je presný. Žiadal spresniť, kto je vlastne páchateľ," doplnil Marek Para. 

Kočner vo väzení údajne nemá ani podmienky, aby sa pripravil na výsluch. "Je budený každých 30 minút, čo je odopieranie spánku, či je to monitorovanie telefonických rozhovorov s obhajobou, prítomnosťou príslušníkov cca na úrovni 1,5 metra. Toto všetko sme dali vyšetrovateľovi, aby ich prešetril," povedal právny zástupca Mariana Kočnera.


Podľa advokáta z SMS správ nie je ani zrejmé, s kým mal v nich komunikovať. "Ešte aj tie dve správy, čo sa majú týkať skutku, vám obsahovo hovorím, že sa ho netýkajú," tvrdí Marek Para. 

​Podľa informácií, ktorá zverejnil začiatkom augusta Denník N, polícii sa podarilo rozšifrovať SMS správy medzi Kočnerom a Norbertom Bödörom. Rovnako ale aj medzi ním a Petrom Tóthom, ktorý mal dať pre neho sledovať novinárov. Práve Tóthovi údajne poslal Kočner správu, v nej malo byť napísané Ján Kuciak a adresa bydliska vo Veľkej Mači. Polícia k dnešnému výsluchu informácie neposkytuje a ani špeciálna prokuratúra. "S ohľadom na uvedené skutočnosti sme sa rozhodli v súčasnosti žiadnym spôsobom neposkytovať informácie o stave vyšetrovania alebo ďalších úkonoch. Rovnako tak v tomto štádiu trestného konania nebudeme reagovať ani na otázky jednotlivých médií. Uvedené informácie budú verejnosti poskytnuté v čase a vo forme, ktoré budú v súlade s účelom trestného konania," píše sa vo vyjadrení špeciálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy