Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obhajca Kočnera: Domnievam sa, že naše rozhovory v Leopoldove monitorujú
Zdielať na

Obhajca Kočnera: Domnievam sa, že naše rozhovory v Leopoldove monitorujú

BRATISLAVA / Obvinený Marian Kočner na pondelňajšie rozhodovanie o väzobnom stíhaní pre kauzu Zmenky osobne neprišiel. Jeho advokát Marek Para, ktorý ho obhajuje aj v trestnej veci vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka tvrdí, že ich pravdepodobne na stretnutiach v leopoldovskej väznici odpočúvajú.

Monitorovanie, o ktorom hovorí obhajca Marek Para, sa má odohrávať v miestnosti číslo 4. Advokát si myslí, že táto miestnosť je Kočnerovi prideľovaná za neštandardných podmienok. Žiadal aj o zmenu miestnosti, vyšetrovateľ im však nevyhovel. 

"Veľmi zvláštnym spôsobom je nám stále na porady prideľovaná miestnosť 4. Mám dlhoročnú prax a nikdy som sa s niečim takým nestretol.  Domnievame sa, že je monitorovaná a je to veľmi výrazný zásah do práva na obhajobu. Je to jeden z dôvodov prečo sa pán Kočner nezúčastnil dnes na neverejnom zasadnutí, nakoľko sa nevie s nami efektívne a utajene radiť," uviedol Para. 

Televízia JOJ oslovila v tejto veci aj Zbor väzenskej a justičnej stráže v Leopoldove. Tí akékoľvek odpočúvanie odmietli. "Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie Vami uvádzaných procesných úkonov s obhajcom a väznenou osobou." 

Priznali ale, že je možné, že Kočner má k dispozícii častokrát tú istú miestnosť. "V prípadoch, kedy väznenú osobu navštevujú OČTK a obhajcovia na dennej báze (t.j. aj niekoľko-krát za deň) a vzhľadom na potrebu dodržania procesných lehôt, ako i ústavou garantovaného práva na obhajobu je možné, t. j. nie je vylúčené, že k určeniu takejto miestnosti môže prísť, pričom jej označenie konkrétnym číslom má výlučne informačný charakter," dodala pre TV JOJ Katarína Nováková, hovorkyňa väznice. 

V leopoldovskej väznici je niekoľko špecializovaných miestností, ktoré sú vyhradené pre účely rozhovorov medzi väzňami a ich advokátmi. Zo zákona sú tieto rozhovory chránené a môžu byť preto dôverné. Para tvrdí, že do týchto rozhovorov zasahujú orgány činné v trestnom konaní cez rôzne monitorovacie zariadenia a ide tak o nezákonné postupy. 

​Špecializovaný trestný súd v pondelok rozhodol o opodstatnení väzby pre Kočnera v ekonomickej kauze známej ako Zmenky. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy