Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter Kažimír sa vzdal poslaneckého mandátu. V blízkej dobe opustí aj ministerstvo financií
Zdielať na

Peter Kažimír sa vzdal poslaneckého mandátu. V blízkej dobe opustí aj ministerstvo financií

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír sa v pondelok 1. apríla 2019 vzdal svojho poslaneckého mandátu. V polovici marca ho totiž prezident Andrej Kiska vymenoval za guvernéra Národnej banky Slovenska.

Do kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky predložil oficiálny dokument, v ktorom sa podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky vzdáva mandátu poslanca Národnej rady SR. "Tak ako som avizoval, postupne sa vzdám všetkých politických postov. Dnes som sa oficiálne vzdal mandátu poslanca a predpokladám, že v najbližšom období dôjde aj k ukončeniu môjho pôsobenia na ministerstve financií," povedal Peter Kažimír.

Na post poslanca NR SR bol zvolený v parlamentných voľbách konaných 5. marca 2016 za stranu SMER – SD. Poslanecký mandát si podľa čl. 77 ods. 2 Ústavy neuplatňoval.

Prezident Andrej Kiska 13. marca vymenoval Petra Kažimíra za guvernéra Národnej Banky Slovenska. Urobil tak aj za prítomnosti premiéra Petra Pellegriniho. Kiska počas svojho príhovoru upozornil nového guvernéra, že musí byť nestranný. Keďže je bývalým členom politickej strany bude pod verejnou kontrolou. Kažimír na základe jeho požiadavky, ktorá mu bola schválená, opustí vládu ako minister financií a nastúpi do funkcie guvernéra, neskôr.

Kto nahradí Kažimíra vo vláde ?

Kto bude náhradníkom Kažimíra zatiaľ známe nie je. Robert Fico by tam najradšej videl Františka Imreczeho, to sa ale viacerým členom strany Smer nepozdáva. Radšej by tam videli Ladislava Kamenického, aktuálneho šéfa finančného výboru v parlamente. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy