Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajti riešili ďalšie prípady nebezpečnej drogy Herba. Zabíja už v malých dávkach
Zdielať na

Policajti riešili ďalšie prípady nebezpečnej drogy Herba. Zabíja už v malých dávkach

REVÚCA / Prípady nebezpečnej drogy Herba riešili policajti v okrese Revúca. V Tornali chytili 24-ročného mladíka, ktorý mal pri sebe sušenú rastlinu. Expertíza potvrdila, že ide o nebezpečnú drogu, ktorá už v malých dávkach môže zapríčiniť smrť z predávkovania.

Podľa banskobystrickej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej obvinili mladíka z prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Hrozí mu až trojročný trest. Ďalší páchateľ díloval drogu v okolí obce Gemer. Dávku predával po päť eur. V tomto prípade polícia ešte čaká na výsledky expertízy. Zatiaľ je začaté trestné stíhanie pre šírenie toxikománie.

Droga Herba si už vyžiadala aj obete na životoch. Muž z Trebišova si najprv zapálil cigaretu a potom skolaboval vo veľkých bolestiach. Podľa výsledkov pitvy, išlo o prvý potvrdený prípad otravy Herbou na Slovensku. V súvislosti s jeho smrťou zadržali 42-ročného muža.  Predaju Herby sa vraj venoval niekoľko rokov. "Bola u podozrivej osoby nájdená sušina v hmotnosťou viac ako 21 gramov a podľa predbežného vyjadrenia kriminalisticko-expertízneho skúmania v nej bola zistená prítomnosť látky Herba," informovala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. Podľa miestnych ju predával za 2,50 eur.

Herba vzniká nástrekom roztoku sysntetických kanabinoidov na akúkoľvek vysušenú rastlinnú zmes. Jej predaj je na Slovensku zakázaný. Herba vyvoláva extrémnu závislosť. V osade hlásia rozmach najmä u mladistvých. Tí rabujú a okrádajú vlastných rodičov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy