Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sudca štvorici obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej predĺžil väzbu
Zdielať na

Sudca štvorici obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej predĺžil väzbu

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd ráno začal pojednávať o predĺžení väzby štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Proces bol neverejný a pre bezpečnosť sa odohráva za bránami Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Po viac ako štyroch hodinách padol verdikt.

Špecializovaný trestný súd vyhovel návrhu prokurátora a predĺžil väzbu pre štvoricu obvinených v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Sudca pre prípravné konanie špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica vyhovel návrhu prokurátora úradu špeciálnej prokuratúry a predĺžil väzbu všetkým 4 obvineným do 27. novembra 2019," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková. Ani jeden z nich nepodal voči rozhodnutiu sťažnosť, a tak je rozhodnutie sudcu dnešným dňom právoplatné. 

Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Zoltán Andruskó a Miroslav Marček sú obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vo väzbe sú už niekoľko mesiacov a prokurátor musel zo zákona požiadať o jej predĺženie s tým, že naďalej trvá na dôvodoch väzby. 

Pojednávanie bolo neverejné a z bezpečnostných dôvodov súd rozhodoval v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Ulicu zablokovali ozbrojení kukláči a na dodávkach s tmavými sklami priviezli obvinených. Následne dorazili aj obhajcovia a prokurátor. 

Štvoricu obvinenú z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice zobrali do väzby ešte koncom septembra 2018. Keďže v apríli väzba končí prokurátor žiada jej predĺženie o ďalších sedem mesiacov a trvá na všetkých dôvodoch väzby - pre možný útek, ovplyvňovanie svedkov a pokračovanie v trestnej činnosti. Ako dlho bude rozhodovanie trvať ešte v tejto chvíli jasné nie je.

V piatok pritom vypovedal jeden z obvinených, Miroslav Marček, v Nitre na pobočke Národnej kriminálnej agentúry. Polícia ho v prípade označuje za vodiča, ktorý mal strelca čakať pri futbalovom ihrisku vo Veľkej Mači. Potom, ako vyšetrovatelia v prípade obvinili Mariana Kočnera, obvinených vypočúvajú nanovo. 

Deň predtým, vo štvrtok, 21. marca, boli predvolaní na výsluch Zoltán Andruskó a Tomáš Szabó. Andruskó vypovedal aj o smrti bývalej redaktorky KRIMI TV JOJ Leony Kočkovičovej- Fučíkovej. Tomáš Szabó vypovedať odmietol.

​V marci pribudlo v prípade ďalšie obvinenie z objednávky vraždy, a to Marianovi Kočnerovi. Podľa prokuratúry najpodstatnejšie dôkazy pochádzajú od svedka, ktorý bol pre Kočnera dlhoročným blízkym priateľom. Od Petra Tótha.  

​Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Vyšetrovanie potvrdilo, že vražda súvisela s Kuciakovou prácou. Obvinený Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak. Zoltán A. a Alena Zs. sú podnikatelia. Podľa polície odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Alena Zs. v decembri minulého roku ako prvá z obvinených využila možnosť podať žiadosť o prepustenie z väzby, ale prvostupňový ani odvolací súd jej nevyhoveli. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo na doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy