Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku zabíjala nová droga. Podobá sa marihuane
Zdielať na

Na Slovensku zabíjala nová droga. Podobá sa marihuane

TREBIŠOV / Tridsaťtriročný muž v Trebišove zomrel na nový typ drogy, ktorý volajú Herba. Ide o prvú lekármi potvrdenú otravu, ktorá priamo súvisí s touto mimoriadne návykovou látkou na Slovensku. Droga sa podobá na marihuanu, no v skutočnosti ide o chemickú látku, ktorá sa strieka na rastliny. Díleri ju vozia z Maďarska.

Zvláštne úmrtie postavilo do pozoru celú osadu. Miestni nepochybujú, že je za tým nová droga s názvom Herba. "Brat ho našiel na zemi, už bol mŕtvy," uviedla družka zosnulého Helena Peterová. 

Pitva potvrdila, že príčinou smrti muža bola otrava syntetickými látkami, ktoré obsahuje práve Herba. Táto droga ešte na Slovensku nezabíjala. 

"Ľudia, ktorí to užívajú majú narušený kontakt s realitou a takisto to môže spôsobovať ťažké depresie," vysvetľuje psychiater Matúš Virčík. Muž si vraj drogu sám nekúpil. Ponúknuť ju mu mali formou cigarety díleri. Droga je totiž vysoko návyková. "Bol opitý a keď si zapálil Herbu, tak to strojnásobí," myslí si miestny.  

Užívanie sa rýchlo šíri, keďže nepatrí na Slovensku medzi zakázané látky. Polícia tak môže trestať iba jej dílerov. "Od roku 2017 až doposiaľ zaznamenali 11 prípadov súvisiacich s výskytom novej dizajnerskej drogy zvanej Herba. Obvinenie bolo vznesené už ôsmim osobám, tri osoby boli stíhané väzobne," uviedla policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

S políciou sa rozhodli miestni spolupracovať. Obávajú sa ďalších úmrtí a na droge sú vraj závislé aj školopovinné deti. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade z roku 2017: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy