Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku vyčíňa nová droga. Je nebezpečná a jej užívanie môže mať fatálne následky
Zdielať na

Na Slovensku vyčíňa nová droga. Je nebezpečná a jej užívanie môže mať fatálne následky

MARTIN / Martinskí policajti už dlhší čas sledovali 25-ročného muža z Vrútok, ktorý sa mal v Turci živiť predajom nového druhu syntetickej drogy. Chemická látka, ktorú policajti pri domových prehliadkach zaistili, má názov Alfa PHP. Je mimoriadne nebezpečná a vysokonávyková. Jej užívanie môže mať fatálne následky.

25-ročnému Patrikovi sa darilo distribuovať syntetickú drogu tri roky a to až do minulého týždňa, kedy ho zadržali a obvinili policajti. 

"V Martine a vo Vrútkach predával drogu Alpha PHP," hovorí zástupca riaditeľa polície v Martine Peter Sivoň. Ide o mimoriadne nebezpečnú a vysokonávykovú chemickú látku, ktorá dokáže človeka až zabiť.

"Vďaka tejto látke dochádza k rozpadu priečnych svalov a teda k odídeniu obličiek," vysvetľuje František Novomeský, prednosta Jesseniovej lekárskej fakulty.  Vrútčan, ktorý bol zároveň aj užívateľom tejto syntetickej drogy si za peniaze z jej predaja kúpil v hotovosti dvojizbový byt a auto. Pritom nikdy nepracoval. Pri druhej domovej prehliadke našli policajti okrem syntetických chemických látok aj sto tisíc eur v hotovosti. Medzi bankovkami sa ale nachádzali aj falzifikáty.

"Už v priebehu domovej prehliadky bolo zjavné, že najmenej 17 kusov sú falzifikáty chýbali ochranné prvky bankoviek a niektoré mali rovnaké sériové čísla," hovorí Sivoň. Patrika obvinili z trestného činu šírenia toxikománie a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, hrozí mu 12-ročný trest a zrejme príde aj o majetok. Syntetická látka ktorú Patrik predával nie je zaradená v zozname omamných látok. No jej cena na čiernom trhu je pre užívateľov viac ako lákavá.

"Najprv sa to predávalo po 5 eur a potom cenu zdvihol na 15," dodáva Sivoň. Podľa súdneho znalca ide o obzvlášť nebezpečnú syntetickú drogu. "Tá závislosť vzniká veľmi rýchlo užívatelia hovoria a nesmiernom bažení za tou drogou," myslí si Novomeský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy