Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Interpol pátra po najhľadanejšom predmete sveta. Ukradli ho v Piešťanoch
Zdielať na

Interpol pátra po najhľadanejšom predmete sveta. Ukradli ho v Piešťanoch

PIEŠŤANY / Interpol pátra po najhľadanejšom predmete sveta. Ide o unikátny prsteň starý 1800 rokov, ktorý z piešťanského múzea ukradli neznámi zlodeji koncom roka 2016. Spolu s ním zobrali aj tri brošne za asi 150-tisíc eur. Podozriví sú stále dvaja muži.

Do Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch vošli muži v poslednú novembrovú sobotu a to 10 minút pred záverečnou. Kúpili si lístky a vošli do expozície. O pár minút vypáčili vitrínu, čím spustili alarm a ukradli unikátne staroveké šperky, konkrétne zlatý prsteň a tri pozlátené motýľové spony v hodnote 150-tisíc eur.

​Pri lúpeží napadli aj zamestnanca, ktorého sotili na zem potom, čo sa im snažil v krádeži zabrániť a utiekli cez Mestský park.

Obrovská hodnota 

Unikátne staroveké šperky boli z mladšej doby rímskej. Nájdené boli pri ťažbe hliny v roku 1933 v hroboch germánskych kniežat v lokalite Krakovany-Stráže. "Je predpoklad, že boli ukradnuté na objednávku, pretože ich historická cena je veľmi vysoká a samotný materiál, ak by došlo k nejakému rozobratiu a následnému roztaveniu materiálu, jeho hodnota je prakticky veľmi nízka," informoval cechmajster zlatníkov a klenotníkov Slovenska, Ľubomír Déči. 

Zlodeji zrejme vedeli, čo chcú. Takéto historické šperky majú totiž u zberateľov nevyčísliteľnú hodnotu.

Identikit zlodejov

Polícia stále pátra po dvoch mužoch. Jeden z nich bol 175 cm vysoký. Mal tmavé vlasy, strednej dĺžky, na tmavých očiach mal okuliare s výrazným rámom a silnými dioptriami a na oholenej tvári boli výrazné jazvy. Chodil pomalšie, hojdavým spôsobom.

Druhý muž bol nižší, asi 170 cm vysoký, mal hnedé, asi 5 cm dlhé vlasy, snedú tvár a oproti tvári, výrazne tmavšie ruky. "Zo zákona vyšetrovateľ prerušil v tomto prípade trestné stíhanie, no na objasnení drahých šperkov a zistení páchateľov policajti naďalej intenzívne pátrajú po operatívnej línii," uviedla policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Vzácny prsteň dokonca zaradili medzi najhľadanejšie predmety sveta v databáze Interpolu. Ak by ste k šperkom mali akékoľvek informácie kontaktujte políciu na čísle 158 alebo prostredníctvom sociálnej siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy