Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na hladine Hronu sa objavila hustá biela pena. Polícia zisťuje jej pôvod
Zdielať na

Na hladine Hronu sa objavila hustá biela pena. Polícia zisťuje jej pôvod

ZVOLEN/BANSKÁ BYSTRICA / Na hladine rieky Hron sa z doposiaľ neznámej príčiny objavila hustá biela pena, ktorej pôvod je zatiaľ neznámy. Na mieste bola aj polícia a inšpekcia životného prostredia. Podľa doterajších zistení k úhynu rýb nedošlo.

"Na mieste bolo vykonanými opatreniami zistené, že nedošlo k úhynu vodných živočíchov. Situácia bude priebežne kontrolovaná a v prípade zistenia akýchkoľvek rušivých skutočností bude polícia kontaktovaná," uviedla v stanovisku hovorkyňa polície v Banskej Bystrici Petra Kováčiková. Na mieste boli aj pracovníci z Inšpekcie životného prostredia. Merania podľa ich slov nepreukázali zmenené hodnoty vody, ktoré by boli nebezpečné pre vodné živočíchy. Pena sa vyskytuje iba v povrchových častiach a dochádza k jej výskytu na prepadliskách, ktoré sa nachádzajú po vodnom toku.

V pondelok vo večerných hodinách sa pena objavila na rieke Hron v banskobystrickej mestskej časti Šalková, kde odobrali vzorky a urobili merania, ktorých výsledky boli rovnaké ako vo Zvolene. K úhynu vodných živočíchov tiež nedochádzalo.

Podľa doterajších zistení ide s najväčšou pravdepodobnosťou o povrchovo aktívne látky, ktoré reagujú pri okysličovaní vody a vytvárajú aktívnu penu. Zamestnanec z povodia rieky Hron, ktorý má v správe úsek, kde sa pena vyskytla, urobil potrebné merania a nezistil vo vodnom toku nebezpečné hodnoty. Nie je vylúčené, že vzniknutá pena bude postupovať v smere vodného toku aj do iných okresov.

Znečistenie vodných plôch na Slovensku, žiaľ, nie je ojedinelé. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy