Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Noví europoslanci vytiahli tému migrácie. Priniesť chcú zásadný pakt
Zdielať na

Noví europoslanci vytiahli tému migrácie. Priniesť chcú zásadný pakt

ŠTRASBURG / V Európskom parlamente sa opäť otvorila téma “čo s utečencami a ochrana vonkajších hraníc”. Noví europoslanci volajú po rýchlejšom riešení migrácie. Čerstvá šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen už sľúbila nový pakt o migrácii a azyle, ktorý má byť zásadným riešením utečencov prichádzajúcich do únie.

Počas posledných piatich rokov zahynulo v stredozemnom mori viac ako 17 tisíc ľudí. Europoslanci o ňom hovoria ako o jednej z najsmrteľnejších hraníc na svete "Predchádzať takýmto situáciám je azda to, čomu vieme pomôcť najviac," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. 

​"Tábory, ktoré by zachytávali tých utečencov, by mali byť mimo Európskej únie, malo by to byť v krajinách, odkiaľ najviac prichádzajú utečenci," myslí si novopečená europoslankyňa Lucia Nicholsonová. 

Ochrana hraníc 

Do roku 2024 sa má navýšiť pobrežná stráž o ďalších desaťtisíc ľudí. A práve pre pašerákov sa pripravujú oveľa tvrdšie postihy. “Samozrejme, že ak niekto topí, tak mu treba pomôcť a nenechať ho utopiť sa, ale to je koniec toho procesu, ktorý niekde začína," poukázal Eugen Jurzyca. 

Aj podľa staronového europoslanca Ivana Štefanca je cítiť, že do europarlamentu prišiel nový vietor a práve noví europoslanci by tému migrácie mohli viac rozhýbať: "V novom parlamente cítiť väčšiu ochotu riešiť pálčivé problémy ako v tom minulom a zhodneme sa na lepšej ochrane schengenských hraníc." 

Migrácia a ekológia 

Na migráciu sa začína oveľa viac pozerať už aj z ekologického hľadiska. “To, čo vidíme teraz je len taký slabý odvar toho, čo nám hrozí. A to nie len preto, že by ľudia utekali za bohatšou Európou, ale v niektorých krajinách proste tie podmienky života budú neudržateľné," dodal europoslanec Martin Hojsík. 

Hroziaca klimatická katastrofa v afrických krajinách okolo rovníka prinúti opustiť svoje domovy milióny ľudí, lebo nebudú mať vodu. Nová šéfka Európskej komisie už sľúbila, že do 100 dní od svojho nástupu príde s návrhom tzv. zeleného reštartu. A o ňom plánuje únia rokovať aj s africkými krajinami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy