Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Začali sa voľby do Európskeho parlamentu. Otvorili ich Británia a Holandsko
Zdielať na

Začali sa voľby do Európskeho parlamentu. Otvorili ich Británia a Holandsko

BRATISLAVA / Počnúc štvrtkom až do nedele sa v Európskej únii stanú ústrednou témou voľby. Začínajú sa totiž eurovoľby. Ako prví k urnám prišli Holanďania a Briti. Hlasovanie uzavrú v nedeľu o jedenástej večer Taliani.

Obyvatelia Európskej únie budú štyri dni rozhodovať o novom zložení europarlamentu. Obsadiť treba 751 kresiel. Prví mohli odovzdať svoj hlas v Holandsku, na medzinárodnom letisku Schiphol. Tam sa volebná miestnosť otvorila už o piatej ráno, zvyšok krajiny má možnosť hlasovať od 7.30. Polhodinu po tom, teda o ôsmej, sa otvorili dvere na volebných miestnostiach aj na britských ostrovoch.

Pôvodne sa Veľká Británia eurovolieb už zúčastniť nemala, pre odklad brexitu ale bolo usporiadanie volieb podmienkou. Zaujímavé je aj to, že favoritom volieb v Británii je politik Nigel Farage, ktorý bol hlavným strojcom brexitu. "Pre každého je táto situácia ťažko pochopiteľná, ale aby sme to upresnili. Vláda a parlament porušili všetky svoje sľuby, preto sme sa museli zúčastniť týchto volieb. Celé to je nonsens," uviedol Farage.

V europarlamente majú Briti 73 kresiel, keď odídu stoličky sa budú opätovne prerozdeľovať a ich počet klesne na 705. Spomedzi všetkých krajín, len susedné Česko volí svojich zástupcov dva dni. Hlasovať budú v piatok a sobotu. Volebné miestnosti sa napokon uzavrú o jedenástej večer v nedeľu v Taliansku a prvé výsledky by mohli byť známe v nasledujúcich hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy