Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Petržalke hromadne odstupujú riaditeľky materských škôl. Dôvodom je neprimeraný nátlak vedenia mestskej časti
Zdielať na

V Petržalke hromadne odstupujú riaditeľky materských škôl. Dôvodom je neprimeraný nátlak vedenia mestskej časti

BRATISLAVA / V bratislavskej mestskej časti Petržalka odstupuje 21 z 24 riaditeliek materských škôl. Svoje rozhodnutie oznámili vo štvrtok v dopoludňajších hodinách na miestnom úrade v Petržalke. Dôvodom ich odstúpenia je neprimeraný nátlak vedenia metskej časti, ktoré zasahuje do ich kompetencií, nabáda na protiprávne konanie, vytvára právnu neistotu a kriminalizuje ich v očiach verejnosti, uviedli v tlačovej správe riaditeľky petržalských materských škôl.

"V Bratislave sa deti prijímajú do škôlok na základe dobrých vzťahov a známosti, ja to za normálne nepovažujem," uviedol starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčka. Riaditeľkám petržalských škôlok preto odporučil kritéria výberu škôlkárov, a to aby mali v Petržalke trvalý pobyt a neboli mladší než tri roky. Záujem o umiestnenie detí v Petržalke je totiž dvojnásobne väčší ako počet voľných miest.

"Rozhoduje riaditeľka, je to naša kompetencia," uvádza jedna z riaditeliek materskej školy. Starosta ale v rozhodnutiach ešte pritvrdzuje. Chce, aby rodičia detí, ktoré žijú mimo Petržalky, od septembra za škôlku platili stovky eur. "Nemôžeme všeobecne platných nariadením povedať, že budú petržalské deti platiť 30 eur a nepetržalské 300 eur. To nám zákon neumožňuje, ale umožňuje nám dať všetkých jednotne 300 eur a 270 eur od Petržalčanov nepýtať a odpustiť im ich. Je to zákonné, nemusí sa to niekomu páčiť," uviedol Hrčka. 

Siedmim riaditeľkám koncom tohto mesiaca končí funkčné obdobie. Starosta ale výberové konanie, aj keď to diktuje zákon, nevyhlásil. "Bolo od pána starostu nekorektné, že sme sa nedozvedeli, prečo nie sú výberové konania," tvrdí jedna z riaditeliek. 

"Avizoval som, že chcem znížiť počet materských škôl, je nonsens, aby sme mali dvojtriedne materské školy, kde riaditeľka riadi tri učiteľky. Deklaroval som, že by som chcel mať zhruba šesť materských škôl oficiálnych, ktoré by mohli mať alokované pracoviská," uviedol Hrčka. 

Ministerstvo nezasiahne

"MŠVVaŠ SR pozorne sleduje súčasnú situáciu v súvislosti s prijímaním detí do materských škôl v mestskej časti Petržalka. Neprináleží nám však zasahovať do riešenia uvedenej problematiky, nakoľko v tomto prípade ide o originálne kompetencie miest a obcí," uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva. 

Prijímanie detí do materských škôl výlučne len s trvalý pobytom,nevyhlásenie výberového konania a získavanie osobných údajov o deťoch a ich rodičoch bez ich vedomia a súhlasu sú predmetom podnetu ktorý riaditeľky materských škôl posunuli generálnej prokuratúre. "Takýmto neodborným zasahovaním vedenia mestskej časti Petržalky nás stavia do takej pozície, že sme abdikovali na pozície riaditeliek," uviedla jedna z nich. 

Ako uviedla miestna poslankyňa Iveta Plšeková, starosta mal riaditeľky nabádať k porušovaniu zákonov, keď na nich robil nátlak, aby prijímali len deti, ktorých rodičia majú trvalý pobyt na území Petržalky. Pre riaditeľky petržalských škôlok je takéto konanie starostu neprijateľné, preto hromadne odstupujú z funkcií. Starosta mestskej časti Ján Hrčka v reakcii na vyjadrenia o kriminalizácii riaditeliek uviedol, že nikdy nehovoril o korupcii a nemyslí si, že riaditeľky berú úplatky, aby prijímali deti do materských škôl. "Riaditeľky vedeli vopred, že chcem znížiť počet materských škôl. Deklaroval som to už predtým, že to chcem meniť. Chceli sme to meniť postupne, ale budeme musieť asi nejaké veci urýchliť," uviedol Hrčka.

Poslanecký klub Mladá Petržalka & nezávislí žiada starostu Jána Hrčku, aby zvolal mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva kvôli vážnej situácii v materských školách na území mestskej časti, ktorú svojím nekompetentným konaním spôsobil. "Arogantná a nekompetentná politika starostu Hrčku ochromila fungovanie materských škôl v mestskej časti, preto sme začali zbierať podpisy poslancov na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, kde sa musí táto vážna situácia riešiť," uviedol predseda poslaneckého klubu Mladá Petržalka & nezávislí Juraj Kríž.

Starosta mestskej časti Ján Hrčka prišiel s novým návrhom Všeobecno-záväzného nariadenia, ktoré by malo zaviesť kritéria pre prijímanie detí do materských škôl. V snahe uprednostniť deti ľudí s trvalým pobytom v mestskej časti chce zaviesť poplatok za miesto v materskej škole 300 eur pre všetkých rodičov s tým, že rodičom s trvalým pobytom by mestská časť poplatok refundovala. Tento návrh ale poslanci odmietajú ako neefektívny, administratívne nezvládnuteľný, ba až protiústavný.

Pozrite si archívnu reportáž. Poslanci parlamentu posunuli návrh zákona o povinnej škôlke do druhého čítania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy