Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Seniori majú k dispozíciu rikšu. Chýba im však zdatný cyklista
Zdielať na

Seniori majú k dispozíciu rikšu. Chýba im však zdatný cyklista

BRATISLAVA / Ak v Bratislave stretnete niekoho ako sa premáva na rikši nie je to očný klam. Tento dopravný prostriedok typický pre ázijské ulice nájdeme už aj v mestskej časti Rača. Stále tam však chýbajú ochotní šoféri, ktorí by povozili najmä starších ľudí. A tak vznikol netradičný inzerát, ktorý hľadá vodiča rikše.

Seniori môžu cítiť vietor vo vlasoch ako za mladých čias. Bicyklovať sa dá, aj keď už nohy neslúžia. Úlohou rikše v bratislavskej Rači je dostať starších ľudí von z domova dôchodcov do prírody alebo do mesta. Práve pre tých, ktorí majú problém s pohybom je takýto výlet spestrením bežného dňa, keď väčšinou majú výhľad iba na steny svojej izby. S rikšou sa dôchodca ľahšie dostane aj do potravín alebo do lekárne a najmä medzi ľudí.

Nápad priviezli zo zahraničia nadšenci bicyklovania a jednu takúto rikšu bezplatne zapožičali do domova dôchodcov. "Tá idea prišla z Dánska, kde s tým začali v škandinávskych mestách, odtiaľ som sa aj ja inšpiroval. A teraz je to už globálny projekt, sú v Austrálii, Singapure," hovorí Peter Netri, autor projektu z OZ Cyklokoalícia.

Zatiaľ sa však našiel iba jeden dobrovoľník, ktorý takto vozí starších ľudí úplne zadarmo.V domove tak hľadajú najmä muža, ktorý má silu pomôcť aj pri nakladaní imobilných ľudí do rikše. Hľadajú muža vo veku od 21 rokov, musí byť fyzicky, ale aj technicky zdatný a mať empatický vzťah ku seniorom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy